Svetska banka protiv povećanja plata i penzija

© Foto : Ivan ProleNovac - dinari
Novac - dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska banka se me slaže sa namerom Vlade Srbije da poveća plate i penzije iz budžeta, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, ali se saglasio da u javnom sektoru ima zaposlenih koji su nedovoljno plaćeni, u poređenju sa onima koji dobijaju previše za svoj posao.

„Nismo saglasni sa opštim povećavanjem plata. Ali ako bi se Vlada fokusirala na odluke da se povećaju plate za ljude koji objektivno nisu dovoljno plaćeni — to bi pomoglo u procesu da se sprovedu reforme u javnom sektoru i onda može da se kaže da je to dobra strana“, rekao je Verheijen. 

On je, govoreći o preduzećima u restrukturiranju, potvrdio da je Vlada Srbije zatražila od Svetske banke da pomogne u restrukturiranju „Srbijagasa“.

„Vlada nas je zamolila da pomognemo u finansijskom restrukturiranju ’Srbijagasa‘. Mi smo tražili od vlade da preuzme određene obaveze pre nego što počnemo da se angažujemo u toj kompaniji, a naročito one koje se odnose na zaduženje i imovinu ’Srbijagasa‘“, kazao je šef Kancelarije SB u Srbiji za RTV.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Biće povećanja penzija i plata

Kako kaže, SB želi da stekne pravu sliku o stanju u tom preduzeću i tražila je da plan rekonstrukcije sadrži i mere podele poslovnog rukovodstva.

„Čekamo da Vlada donese takve mere i ako se predstavi pravi plan mi ćemo dati svoje mišljenje u vezi sa finansijskim restrukturiranjem“, dodao je Verheijen.

On je kazao da su direktori preduzeća u restrukturaciji glavni kočničari reformi i da se nada da će do kraja godine biti jasno koliko zaposlenih je višak u javnom sektoru.

Verheijen dodaje da ipak treba ispoštovati radnike koji će u narednom dobiti otkaz i obezbediti im otpremnine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala