Đukanović: Glas za Kosovo, jer je Crna Gora dosledna

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICPremijer Crne Gore Milo Đukanović
Premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski premijer Milo Đukanović opravdao je glasanje Crne Gore za prihvatanje predloga za članstvo Kosova u Unesku, rečima da Podgorica ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već doslednu politiku, koja ne pruža manevarski prostor.
Unesko, logo - Sputnik Srbija
Crna Gora i Makedonija podržale članstvo Kosova u Unesko

Đukanović je novinarima, posle otvaranja ekonomske konferencije u Bečićima, kazao da je Crna Gora 2008. priznala nezavisnost Kosova, da je to bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatra da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.

„Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi sa Kosovom. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti“, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je mogla da ne glasa, ali ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čine i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija.

„Kada se ponašate odgovorno, teško je da imate manevarski prostor da o pitanjima članstva u Unesku ili drugim organizacijama možete da arbitrirate. Bilo bi to nedosledno i kalkulantski“, zaključio je premijer Crne Gore.

Nema razloga za ostavku Vlade

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Zašto je opšti utisak da Milo odlazi

On je objasnio da je Vlada, kao što je uvek činila, svakom pitanju odgovorno i promišljeno pristupila, pa tako i zahtevu za ostavku koji je dobila.

„Nakon ozbiljnog razmatranja odbili smo zahtev jer mislimo da je Vlada izabrana na regularnim, demokratskim izborima, koji su ocenjeni kao takvi od strane i domaćih i inostranih posmatrača. Ova vlada ima puni legitimitet i nastavlja da radi i obezbeđuje uslove koji će svakom u Crnoj Gori, uključujući i demonstrante, omogućiti da slobodno saopšte svoj stav, delujući u skladu sa ustavnim i pravnim sistemom zemlje“, poručio je Đukanović.

On je naglasio da nema dileme da je Crna Gora, pored demokratske kondicije koju je pokazala aktuelna vlast, prikazala i odlučnost da zaštiti tekovine demokratskog razvoja savremene Crne Gore.

Lider Pokrate za promjene Nebojša Medojević - Sputnik Srbija
Medojević: Ovo je narodni bunt protiv diktatora

Prema njegovim rečima, pored demokratskih uslova da se obezbedi svakome da slobodno saopšti svoj stav, iako je izrazita kritika vlasti, Vlada je pokazala odlučnost da štiti te vrednosti, koje su temelj budućeg ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala