Irački parlamentarci traže pomoć od Rusije

© AFP 2023 / MOHAMMED SAWAFZastava Iraka
Zastava Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački parlamentarci obratili su se premijeru te zemlje sa molbom da se ujedine sa Rusijom u borbi protiv terorističkih grupa na teritoriji Iraka, s obzirom na to da SAD i njeni saveznici ne mogu da se nose sa tim zadatkom, izjavio je predstavnik koalicije „Država zakona“ Saad el Matlabi.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti pojačanje antiterorističkih snaga kako ne bi isključivo zavisili od koalicije koju predvode SAD, imajući u vidu da su njihovi napori u borbi protiv ID neefikasni.

„Radi se o dodatnim snagama, konkretno o ruskim, koje su uspele u Siriji da pokažu visoku efikasnost u borbi protiv ID uništavanjem njihovih pozicija“, izjavio je Matlabi.

Bagdad, prestonica Iraka - Sputnik Srbija
Irak razmatra da zatraži podršku od Rusije za vazdušne napade

Prema rečima parlamentarca, Vašington vrši veliki pritisak na premijera Iraka, zahtevajući da ne traži pomoć od Rusa. 

„S druge strane, situacija je takva da iračka vojska ne veruje američkoj, dok američka vojska takođe ne veruje iračkim borcima. Američki avijacija ne bombarduje ciljeve koje od njih traže Iračani. Ovakvi problemi u komunikaciji drastično otežavaju borbu protiv terorista“, ocenio je Matlabi.

Istovremeno, dodao je on, javnost je spremna da podrži rusku intervenciju na teritoriji Iraka, s obzirom na to da vojna operacija protiv ID traje preko godinu i po dana, a teroristi su za to vreme uspeli samo da ojačaju svoje pozicije.

„Prema američkim izvorima, oko 75 odsto aviona SAD vrati se u bazu bez ijedne bačene bombe po pozicijama ID, što znači da svega 25 odsto letova daje rezultate“, naglasio je Matlabi i zapitao se kako uopšte razumeti ovakvu situaciju?

Uprkos obećanjima Vašingtona da će obezbediti neophodnu podršku kako bi Irak povratio teritoriju koju već preko godinu dana kontroliše ID — to se nije dogodilo, istakao je on i dodao da je Irak za prethodne četiri godine dobio svega tri od obećanih 36 vojnih aviona F-16.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala