Irak razmatra da zatraži podršku od Rusije za vazdušne napade

© Sputnik / A. Savin / Uđi u bazu fotografijaBagdad, prestonica Iraka
Bagdad, prestonica Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Iraka planira da do kraja meseca glasa o obraćanju za podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u borbi sa Islamskom državom, izjavio je za Sputnjik bivši savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti i poslanik šiitske koalicije „Država zakona“ Muvafak el Rubai.
Lovci-bombarderi Su-25 - Sputnik Srbija
I Irak uskoro traži rusku vojnu intervenciju

„Datum glasanja biće ovog meseca“, saopštio je sagovornik agencije.

Ranije je zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov izjavio da se Irak za sada nije obraćao Rusiji za pružanje vojne pomoći, kao što je to učinila Sirija. U slučaju dobijanja zahteva u pisanoj formi ono će biti razmotreno, naveo je on.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da Moskva nije dobila zahtev od Bagdada za izvođenje operacije Vojno-kosmičkih snaga Rusije protiv Islamske države u Iraku. Pres-sekretar je naglasio da postoje dva parametra koja legitimišu slične akcije: obraćanje legitimnog rukovodstva zemlje i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o operaciji u Siriji, Peskov je naveo da „je Rusija jedina zemlja koja radi u skladu sa jednim od ovih parametara koje legitimišu ove akcije sa tačke gledišta međunarodnog prava“.

Irački premijer Hajder el Abadi je ranije izjavio francuskoj televiziji Frans 24 da pozdravlja rusku vazdušnu operaciju u Iraku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala