Milanović: Srbi nemaju većeg prijatelja od mene

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICPremijer Hrvatske Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski premijer Zoran Milanović večeras je u direktnom uključenju u Dnevnik RTS-a izjavio da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i da Srbi u Hrvatskoj od njega nemaju boljeg prijatelja, negirajući da je Srbe nazvao varvarima.
Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić zadovoljan odlukom hrvatske Vlade

Povodom odluke hrvatske Vlade o otvaranju granice sa Srbijom, Milanović je rekao da meru o zatvaranju granice može doneti ponovo, jer Hrvatska ima probleme, i da je zato tražio od srpskog premijera da „organizovano deo izbeglica preusmerava i prema drugim zemljama, a ne samo prema Hrvatskoj“.

Milanović je demantovao da je Srbe nazvao varvarima i napomenuo da Srbi od njega većeg prijatelja nemaju, iako to što čini, kako je naveo, „čini na sopstvenu štetu“.

Upitan na šta je mislio upotrebivši juče reč varvari, Milanović je rekao da Mađarska pravi zid prema varvarima, „jer Orban i društvo Arape doživljavaju kao varvare“.

„Ja, taj Zoran Milanović, čiji su preci partizani branili Srbe od ustaša u Lici, recite kad sam to rekao?“, rekao je Milanović novinaru, dodavši da nije precizno citiran.

Kamioni na hrvatskoj granici - Sputnik Srbija
Šta je Srbija dobila od trgovinskog rata s Hrvatskom

Na pitanje zašto je za Srbiju rekao da je „slučajna država“, Hrvatski premijer je odgovorio: „Zato što morate dokazati da ste organizovana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose“. 

Upitan da li je danas doneo odluku o deblokadi posle pritisaka iz Brisela i kritika da je Hrvatska prekršila ŠP, on je odgovorio:

„Ja sam član Saveta EU i tamo razgovaram i sa Angelom Merkel i sa Vernerom Fajmanom, tamo niko nije bio zainteresovan da govori o Srbiji i ovoj situaciji. Tako da ne vidim ko bi mogao na Hrvatsku da vidi tu vrstu pritiska. To sigurno nisu službenici EK“.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, učinila ono što je učinila nediskriminatorno da bi zaštitila svoje nacionalne interese i da pošalje poruku — ljudi, sarađujte sa nama.

Na insistiranje novinara da prokomentariše to što je u Briselu pokrenuta svojevrsna istraga zbog kršenja SSP, on kaže:

Granični prelaz Principovac - Sputnik Srbija
Otvorena granica sa Hrvatskom

„Da li je vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Ali, ona to ne želi. Mi želimo normalne odnose“.

Na pitanje da prokomentariše retoriku o Srbiji koju je koristio proteklih dana, kao na primer da Srbija nije država nego teritorija, on je to odbacio i još jednom istakao da Srbija nije treći svet i da Srbija može ono što on traži.

„Srpska vlast se ponaša kao da je zemlja trećeg sveta, što nije, i ja to znam i zato to od Srbije tražim, da se radi o Avganistanu ja to ne bih tražio“, rekao je Milanović.

Dodao je da ga brinu i tekstovi i napisi u srpskoj štampi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala