Vučić: Evropskiji smo od Evrope (video)

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić na strateškom forumu u Bledu
Aleksandar Vučić na strateškom forumu u Bledu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija i njeni građani „evropskiji“ su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je naša zemlja spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rešenja.

Vučić je, na Strateškom forumu u Bledu, na panelu „Novi globalni poredak: konfrontacija ili partnerstvo“, kritikovao sporost sa kojom se Evropa suočila sa migrantskom krizom i reagovala na nju, te ukazao da se na takozvano sveobuhvatno rešenje čeka već šest meseci.

Migranti u Makedoniji - Sputnik Srbija
Izbeglička kriza: EU okreće leđa

On je primetio da je trenutno samo nekoliko zemalja regiona suočeno sa velikim problemom migracije, te da su to Grčka, Makedonija i Srbija.

„Suočeni smo sa zidovima. Istovremeno, mi smo prva zemlja koja registruje migrante. Oni ne bivaju registrovani u Grčkoj, a mi smo uspostavili prihvatni centar u Preševu i činimo sve da nahranimo izbeglice, a uspostavićemo i prihvatni centar u Beogradu, koji je na njihovom daljem putu“, objasnio je Vučić.

On je naglasio da mi nismo navikli da se žalimo, kao što su to neke zemlje EU činile u vezi sa tim problemom.

„Iako Srbija nije članica EU, a strateški joj je cilj članstvo, spremni smo da preuzmemo naš deo odgovornosti. Srbija nije podigla zidove i bodljikave žice. To bi bilo lako za nas, a vi u EU ste ćutali kada se zid podizao“, kritikovao je Vučić.

Milo Đukanović i Aleksandar Vučić na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču - Sputnik Srbija
Vučić: Čekamo zadatke i spremni smo da ih ispunimo

Prema njegovim rečima, potrebno je da EU usvoji sveobuhvatno rešenje, a Srbija će preuzeti svoj deo odgovornosti.

Vučić je istakao da veruje da će EU usvojiti sveobuhvatno rešenje, ali je ukazao da se na to čeka već šest meseci.

Nakon što je čuo nemačku kancelarku Angelu Merkel i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca nedavno u Beču, on je, rekao je, uveren da će EU uskoro izaći sa tim rešenjem.

Vučić smatra da je Evropi trebalo previše vremena da reaguje, podsećajući da je mnogo diskutovano o raznim krizama, kao što su sirijska, ukrajinska i druge, a da nijedan problem nije rešen.

Angela Merkel i Alkesandar Vučić - Sputnik Srbija
Koliko vredi besa Angele Merkel

„Mi smo za partnerstvo, i potrebno je više partnerstava, a ne manje“, naglasio je srpski premijer, ukazujući da neki deluju suviše egoistično.

On je ukazao da Srbija, za razliku od suseda, nije nasilno delovala protiv izbeglica.

Istovremeno je podsetio da u Srbiji postoje i „glupi ljudi“, koji su hteli da organizuju skupove protiv izbeglica, a da to policija nije dozvolila.

„Veoma je demokratski da sačuvate svoju zemlju od ekstremista, fašista ili kojih god. Ne želimo da takve ljude vidimo u demokratskim društvima. Izbeglice dolaze na Balkan ne da nas ubiju, okupiraju ili bilo šta drugo, već da pobenu od rata“, ukazao je on pravdajući odluku o zabrani demonstracija protiv izbeglica u Srbiji.

„Moramo preuzeti odgovornost u svoje ruke, a ne da činimo samo ono što se građanima sviđa. Ja ću tako, sviđalo se to nekom ili ne, za dva dana posetiti ponovo izbeglice u Srbiji, i za nedelju dana ponovo“, poručio je on govoreći o odgovornosti lidera, koji su, kao i on, izabrani da rade u korist zemlje.

Za svoje izjave vezane za aktuelnu izbegličku krizu premijer Vučić je u više navrata dobio aplauz, navodi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala