Vlast je izazvala ustaške ispade u Kninu

© Foto : Ruptly TVProslava 20 godina "Oluje" u Kninu
Proslava 20 godina Oluje u Kninu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da ne treba da čudi to što je deo Hrvata u Kninu na nedostojanstven način proslavio dve decenije od vojno-policijske akcije „Oluja“ s obzirom na „nabrijavanje“ koje je trajalo danima, a krivci za to su na vlasti.

Svako ko živi u Hrvatskoj morao je da zna da „dva dana patriotske histerije“ moraju dovesti do toga, rekao je Puhovski za hrvatski portal Indeks.

Portal, inače, navodi da ispade „razjarene rulje“ niko iz državnog vrha, iz opozicionog HDZ-a, kao ni predsednica najmlađe članice Evropske unije, nisu želeli da komentarišu. 

Parada u Kninu 2005 - Sputnik Srbija
Vašar u Kninu, Milanović pobegao, Tompson pred spavanje (video)

„Naravno da vladajući ne komentarišu ustaške ispade, oni su ih izazvali“, jasan je Puhovski i podseća na staru kinesku poslovicu: „Ko hoće mačku, mora uzeti i rep“.

I to je, objašnjava on, deo onoga što se na neki način prizivalo nacionalističkom manifestacijom patriotizma.

„Ne, oni su (vladajući) to izazvali, ne bi bio red da oni to komentarišu. Morali su znati gde žive i dokle će to doći. Pevanje: ’Mi Hrvati ne pijemo vina, već pijemo krv četnika iz Knina‘, je ponavljanje onoga što se u Vukovaru pevalo Hrvatima. Svako ko živi u ovoj zemlji je znao da dva dana patriotske histerije mora dovesti i do toga“, naveo je ovaj analitičar.

Što se tiče (ne)reagovanja policije Puhovski kaže da je ona u situaciji da mora da „žmuri na oba oka“, da je tu da štiti državni poredak koji je dva dana bio potpuno „nacionalistički eksponiran“.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović: Ko je želeo da se vrati, vratio se

„Znalo se da će deo javnosti reagovati tako, a reakcija policije prema tome bila bi nemoralno ponašanje. To bi bilo farizejski (licemerno)“, odgovorio je Puhovski na pitanje misli li da policija „žmuri na jedno oko“ kad se radi o pojedincima koji na ovakvim skupovima urlaju ustaške fraze.

U hrvatskom društvu manjka tolerancije i u normalnim situacijama, zaključio je Puhovski, uz konstataciju da je jasno da je dvodnevna masovna histerija samo pridonela tome da manji, prijemčiviji deo javnosti, reaguje na takav način.

Nakon jučerašnje zvanične ceremonije podizanja zastave i otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu, nešto iza podneva, počelo je, kako je izvestio Indeks, ustaško orgijanje koje je kulminiralo u večernjim časovima na koncertu Marka Perkovića Tompsona, na kome je više hiljada ljudi pevalo njegove nacionalističke pesme, a nošene su kape i zastave sa ustaškim obeležjima…

Obeležavanje 20 godina od Oluje u Sremskoj Rači - Sputnik Srbija
Dan sećanja na stradanje i progon Srba (video, foto)

„Ubij Srbina“, urlala je masa na početku koncerta, prenosi portal, a Tompson je na pozornicu izašao uz ustaški povik: „Za dom“, na šta mu je publika uzvratila: „Spremni“.

Inače, kako danas javlja hrvatski portal Šibenik, šibensko-kninska policija kazniće Tompsona zbog sinoćnjeg klicanja „Za dom spremni“ i to na osnovu člana Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U „Oluji“, akciji hrvatske vojske i policije, pre dve decenije proterano je između 220.000 i 250.000 Srba iz Hrvatske, a oko 2.000 je ubijeno i nestalo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala