Milanović: Ko je želeo da se vrati, vratio se

© AP PhotoZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski premijer Zoran Milanović tvrdi da Hrvatska ima najviše standarde za zaštitu nacionalnih manjina u Evropi, da je njegova ključna poruka da se Srbi u Hrvatsku vraćaju nakon onog što se dogodilo 1995. i da „ko je želeo da se vrati, vratio se, a ko hoće, još može“.

„Kad vidim da ih se toliko vraća u Vojvodinu, BiH, neke delove Srbije, na Kosovo… onda će moći da nam dele savete“, rekao je Milanović nakon parade koja je u Zagrebu održana povodom 20. godišnjice od vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je više od 220.000 Srba proterano a više od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Obeležavanje 20 godina od Oluje u Sremskoj Rači - Sputnik Srbija
Dan sećanja na stradanje i progon Srba (video, foto)

Ko je želeo da se vrati, vratio se; a ko hoće, još može, izričit je Milanović, uveravajući da Hrvatska štiti ljudska prava, prava manjina, ljudsku imovinu…

Uprkos činjenici da je poslednji popis pokazao da u Hrvatskoj danas živi znatno manje Srba nego pre rata, te da i oni koji su se vratili ne mogu da ostvare prava na imovinu, Milanović tvrdi:

„Hrvatska je po tome ispred drugih zemalja u regionu. Mi nemamo prognane ljude koji se ne mogu vratiti, nemamo izbrisane ljude kao neki. Hrvatska ima najviše standarde za zaštitu nacionalnih manjina, naših građana, verovatno u Evropi. A, ako ne, oda smo u samom vrhu.“

© AP Photo / Darko BandicVojna parada u Zagrebu
Vojna parada u Zagrebu - Sputnik Srbija
Vojna parada u Zagrebu

Milanović je izjavi za „TV Novu“ utvrdio da je Hrvatska korak po korak uspela u tome da dođe u sam vrh evropskih država, a to je, kako je rekao, jedan od važnih elemenata i za ekonomski razvoj.

Izrazivši zadovoljstvo održavanjem parade, hrvatski premijer je rekao da Hrvatskoj u ovom trenutku ne treba stranačka politika i da će sutra u Knin otići da podigne bajrak, te da je to ključni događaj.

„Mi danas slavimo praznik u kojem se ne radujemo tuđoj nevolji, kako to neko želi pripisati Hrvatskoj, to nije istina. Videlo se po atmosferi koja je bila ljudska i pozitivna“, rekao je Milanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala