Mejlovi Klintonove cenzurisani zbog bezbednosti

© AFP 2023 / DON EMMERTHilari Klinton
Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department je do sad objavio oko 12 odsto od 55.000 stranica koje je Klintonova predala njihovim advokatima početkom godine.

Na desetine mejlova koji su se nalazili na privatnom serveru Hilari Klinton cenzurisano je iz bezbednosnih razloga, pokazuje najnovija objavljena grupa mejlova.

U 2.206 stranica mejlova, Vlada je cenzurisala delove u cilju zaštite državne bezbednosti najmanje 64 puta u 37 poruka.

Klintova je izjavila da nikada nije slala poverljive informacije sa svog privatnog mejl servera, preneo je AP.

Njeni pomoćnici nisu tada preduzeli nikakave mere kako bi zaštitili njenu ličnu elektronsku poštu na serverima Stejt departmenta. - Sputnik Srbija
AP tužio Stejt department zbog mejlova Hilari Klinton

Stejt department je do sad objavio oko 12 odsto od 55.000 stranica koje je Klintonova predala njihovim advokatima početkom godine.

Njena odluka da ne koristi mejl nalog Stejt departmenta dok je bila na mestu državnog sekretara postala je politički problem za Klintonovu, kao predsedničkog kandidata Demokratske stranke, gde republikanci nastoje da je prikažu kao nepouzdanu i spremnu da prekrši pravila, navela je američka agencija.

Tu je takođe i pitanje poverljivih informacija koje su se našle u njenom neobezbeđenom mejl sistemu.

U dopisu generalnog inspektorata obaveštajne zajednice se navodi da je ta kancelarija pronašla četiri mejla sa poverljivim informacijama tokom pregleda uzorka od 40 mejlova koje je dostavila Klintonova.

Te četiri poruke nisu označene kao poverljive, ali je to trebalo da bude učinjeno, jer su sadržavale poverljive informacije u trenutku kad su poslate, navodi se u dopisu.

U mejlovima koji su objavljeni u petak postoji nekoliko kontroverznih, poput poruka bivšeg savetnika Klintonove za nacionalnu bezbednost Sendija Bergera oko načina da se izvrši pritisak na izraelskog predsednika Benjamina Netanjahua u pregovorima sa Palestincima.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Krivična istraga mejlova Hilari Klinton

Klintonova, koja je vodeći demokratski kandidat za predsedničku trku 2016. godine, suočena je sa kritikama da je isključivo privatni mejl koristila za službenu prepisku u periodu od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog sekretara SAD.

Ona je u decembru predala oko 30.000 mejlova u štampanoj formi Stejt departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i proveri od marta, kako bi eventualno poverljive ili osetljive informacije bile zatamnjene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala