Predgrađe Kijeva: Gori nafta, evakuacija građana u toku (uživo)

© Sputnik / Alekseй Vovk / Uđi u bazu fotografijaPožar skladišta nafte na periferiji Kijeva, Ukrajina
Požar skladišta nafte na periferiji Kijeva, Ukrajina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti danas su evakuisale stanovništvo koje živi u blizini skladišta nafte, pored Kijeva, gde je izbio ogromni požar koji je izazvao eksploziije rezervoara sa gorivom, a zatim se proširio na obližnje benzinske pumpe i zgrade.

Vlasti su saopštile da postoji opasnost od novih eksplozija, pa je ljudima koji žive do dva kilometra udaljenosti od tog mesta naređeno da napuste svoje domove.

„Ako bude potrebno, evakuisaćemo i ljude koji žive do 10 kilometara od mesta eksplozije“, dodaje se u saopštenju, koje prenosi AFP.

U gašenju požara poginulo je nekoliko vatrogasaca. Požar je van kontrole i 17 velikih rezervoara je u plamenu. Na istom mestu se nalaze i rezervoari za gas i postoji opasnost da i oni eksplodiraju.

Potvrđeno je da je najmanje jedna osoba poginula, 14 povređeno, naveo je na svom tviter nalogu ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Za šest policajca se ne zna gde su, dok je drugih šest povređeno i odvedeno u bolnicu, prenosi „Raša tudej“.

Video postavljen na internetu pokazuje snagu eksplozije i talas vatre koji je izazvao nekoliko požara na kamionima i kolima hitne pomoći, koji su žurili na mesto nesreće. „Sve je u plamenu“, čuje se jedan glas sa video-snimka postavljenog na Jutjubu.

Gorit neftebaza v Vasilьkove(((#vasilьkov #požar

A photo posted by Tanya Ivashkevich (@sauvignon_blanc) on Jun 9, 2015 at 1:26am PDT

Teorija o terorističkom napadu na skladište nafte u blizini Kijeva nije potkrepljena, rekao je sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izdao uputstvo prvom potpredsedniku Vlade Vjačeslavu Kirilenku da hitno osnuje centar za otklanjanje posledica nesreće, kao i da se poboljša bezbednost na drugim takvim objektima.

Požar u skladištu nafte u okolini Kijeva - Sputnik Srbija
Gori skladište nafte kod Kijeva, stradali vatrogasci (video)

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak rekao je da je u toku evakuacija municije i vojne opreme iz vojnih skladišta.

On je dodao da će sva vojna oprema, uključujući avione biti evakuisana, ako to bude potrebno.

Sekretar Nacionalnog saveta odbrane Aleksandar Turčinov je rekao da se vojska povukla na 50 kilometara od mesta nesreće. On je naveo da skladište nafte može imati do 14.000 metričkih tona goriva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala