Dačić: Neće biti izbora do kraja godine

© AP Photo / Darko VojinovicIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da neće biti izbora do kraja godine i da je dogovor o ulasku u Vladu pravio sa premijerom Aleksandrom Vučićem, zbog čega ga ne interesuju kritike koje dolaze sa strane.

Dačić je, gostujući sinoć na televiziji B92, o odnosima između predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića rekao da o tome treba oni da govore i da nije čuo da postoje problemi.

Izvršno veće AP Vojvodina - Sputnik Srbija
Pokrajinski izbori do kraja godine?

Dačić je dodao da može da se desi da predsednik ima svoje stavove, ali i naznačio da je u Vladi čiji je premijer Vučić, sa kojim razgovara o svim potezima.

Govoreći o odnosima sa predsednikom Nikolićem, šef srpske diplomatije je rekao da poštuje predsednika i da mu nije okrenuo leđa, niti da pokušava da ga ruši, ali da mu je bliža politika premijera Vučića, jer imaju iste strateške ciljeve.

Dačić je naveo da nikada niko nije nagovestio mogućnost da će priznanje Kosova biti uslov za prijem u EU.

On je rekao da nije pročitao platformu o Kosovu predsednika Nikolića zato što je još nije dobio, ali je istakao da bi svaki prekid Briselskog sporazuma i politike koju vodi premijer Vučić po pitanju Kosova bio loš za Srbiju.

„Ono što ja mislim da je sigurno je da povratka nema. Briselski sporazum i dogovori koje smo tamo postigli su zajednički — i Vlade Srbije i predsednika“, naveo je Dačić.

Grupa stručnjaka za međunarodno pravo, sa bivšim ombudsmanom Marekom Novickim na čelu, od 2006. godine se bavi tužbama kosovskih Srba, Roma i Albanaca protiv misije Ujedinjenih nacija. Smatraju je odgovornom zato što nije zaštitila članove njihovih porodica koji su nestali ili ubijeni u pogromima OVK. - Sputnik Srbija
Nikolićeva platforma za KiM poslednja nada

Na pitanja o vanrednim izborima ili rekonstrukciji Vlade, Dačić je ukazao da „SPS nije potrebna SNS-u za većinu u parlamentu“, a na konstataciju da je „tih“ kada se iz redova naprednjaka čuju kritike na njegov ili račun drugih funkcionera socijalista, rekao da nije tih i da je dovoljno inteligentan da ne reaguje kada ga „svaki komarac ujede“.

On je dodao da njega zanimaju samo komentari i odnosi sa Vučićem i da je koaliciju pravio sa liderom naprednjaka.

Na pitanje da li bi SPS samostalno izašao iz Vlade, Dačić je odgovorio: „Nisam video neki tim koji svojom voljom izlazi iz prve lige“.

Prema njegovim rečima, SPS je preživeo „cunami“ SNS-a i Vučića, dok su ostale stranke nestale sa scene, a od DS-a su ostale „froncle“.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić u SAD, Nikolić u Rusiji — dve stolice koje se razmiču

Dačić je naveo da pitanje novog Ustava treba dobro promisliti i ne treba ići na promene toliko često, niti parcijalno.

On je ukazao da ima 35 poglavlja u pregovorima sa EU, a u nekima od njih će biti i to da će morati da se menjaju određene ustavne kategorije.

„I tu se uopšte ne misli na preambulu“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala