Kina: Optužbe SAD za sajber napad kontraproduktvne

© Flickr / Martin KennySajber vežbe
Sajber vežbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke države se ponašaju neodgovorno optužujući Kinu da je kompromitovala podatke četiri milona američkih građana, izjavio je danas portparol kineske amabasade u Vašingtonu Džu Haikuan za Sputnjik.

Nacionalna američka Kancelarije za upravljanje kadrovima saopštila je juče da postoji mogućnost da su kompromitovani lični podaci četiri miliona aktuelnih i bivših službenika, kao i da su u toku provere da li su počinioci stacionirani u Kini.

Botovanje se pojavilo od kako su se pojavili i kompjuterski virusi. Prvobitno se botovanje koristilo za rešavanje teških  matematičkih operacija, a koristile su ga i vlade stranih država. - Sputnik Srbija
Pentagon priznao da SAD nisu imune na ozbiljne hakerske napade
„U suštini, Kancelarija je odeljenje ljudskih resursa za celu Saveznu vladu. Oni dobijaju sigurnosne podatke i rutinske kontrole za ljude koje žele da bezbednosno provere“, rekla je dopisnica Al džazire iz Vašingtona.

„Veliko pitanje ostaje kakve su tačno informacije ukradene? Da li je to broj socijalnog osiguranja, broj lične karte ili su to informacije o plati. Za sada Kancelarija nije objavila.“

Izvor za sprovođenje zakona SAD rekao je za Rojters da se veruje da „strano lice ili vlada“ stoji je iza hakerskog napada. Vlasti su u potrazi za mogućim kineskim vezama“.

„Ishitreno donošenje zaključaka i hipotetičke optužbe su krajnje neodgovorne i kontraproduktivne“, rekao je portparol kineske amabasade Haikuan, naglašavajući da je u borbi protiv sajber napada neophodna međunarodna saradnja zasnovana na međusobnom poverenju i uzajamnom poštovanju.

Sajber bezbednost - Sputnik Srbija
Rusija, Kina i Sevrena Koreja glavna sajber pretnja SAD
Kineski zvaničnik je rekao da se sajber napadi vrše u celom svetu i da je veoma teško pratiti hakerske aktivnosti.

„Kina je uložila velike napore u borbi protiv sajber napada, u skladu sa kineskim zakonima i propisima, koji zabranjuju sajber zločine svih oblika“, istakao je on.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je juče pokrenuo istragu o ovom sajber napadu i obećao da će pronaći počinioce.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala