Rasplet makedonske krize u rukama Brisela i Vašingtona

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Makedonksi premijer Nikola Gruevski i evropski komesar Jahanes Han
Makedonksi premijer Nikola Gruevski i evropski komesar Jahanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Briselu će se razgovarati o dva modela prelazne vlade, ekspertskoj ili partijskoj, ali bez Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva. Analitičari iz Skoplja tvrde da će biti prihvaćeno rešenje koje nametne Zapad.

Dan pošto je evropski komesar Johanes Han razgovarao sa dvojicom ključnih aktera političke krize u Makedoniji, premijerom Nikolom Gruevskim i liderom opozicije Zoranom Zaevom, situacija izgleda nije ništa bliža raspletu. Naime, iako je dogovoreno da se u Makedoniji do aprila naredne godine održe vanredni parlamentarni izbori, glavno pitanje od koga opozicija zasad ne odustaje jeste ostavka Gruevskog i formiranje prelazne vlade.

S druge strane, Gruevski je spreman da učini neke izmene u svom kabinetu, ali ne i da podnese ostavku.

Kriza nije okončana

Makedonske zastave - Sputnik Srbija
Republika Srpska i Makedonija na udaru „narandžastih revolucija“

Kako Sputnjik saznaje, dvojica političara su pred Hana na papir stavili nacrt vlade koja će organizovati izbore, a o tome će ponovo razgovarati 10. juna u Briselu. Međutim, s obzirom da su trenutni stavovi dvojice lidera toliko suprotstavljeni, politički analitičar Branko Đorđevski kaže da se još ne može govoriti da je kriza u Makedoniji okončana.

„Poznato je da vlast i opozicija stoje na različitim pozicijama. Opozicija traži tehničku vladu, a vlada je spremna samo na određene kadrovske promene. Odnosno, zadržala bi svoj kabinet, što je nepomirljiva situacija“, smatra Đorđevski.

Kako kaže, „drugo poluvreme“ pregovora, zakazano za 10. jun u Briselu, moglo bi da bude prekretnica. Pogotovu što Johanes Han boravi i u Americi, pa se očekuje da će na pregovore u Briselu doći sa „stavom ugovorenim sa Vašingtonom“, koji će makedonski političari teško moći da odbiju.

Vašington se pita

Skoplje, protest - Sputnik Srbija
Makedonija između čekića i nakovnja

„Od toga će sve zavisiti, pa i to da li će se iz krize naći neki izlaz ili ne. Oni će tamo biti izloženi velikom pritisku da prihvate ono što im se stavi na sto kao kompromisno rešenje. Oseća se veliki pritisak Brisela na sve aktere u ovim pregovorima i više se uzdam u njih nego u naše lidere da koračaju prema kompromisu“, kaže on.

Iz okruženja makedonskog premijera Nikole Grueveskog nezvanično se čuje da su čvrsto rešeni da ostanu pri svom stavu. Isto kaže i lider opozicije Zoran Zaev za Sputnjik. On priznaje da je poslednjim razgovorima napravljen korak napred, ali tvrdi da opozicija neće odustati od svojih zahteva.

„Ne prihvatamo, to je naš stav. Možemo svi da budemo u Vladi, ali bez Zaeva i Gruevskog. Niko od nas. To je fer. Istovremeno, mi nudimo da ne bude partijska vlada, nego neka bude ekspertska“, kaže Zaev.

Kompromis pod pritiskom

Skoplje protesti - Sputnik Srbija
Miran kamperski dan u Skoplju

Đorđevski, međutim, smatra da će obe strane morati da se povinuju onome što im Brisel bude stavio kao rešenje na sto.

„Nekako sam više sklon mišljenju da će se dobiti neka mešavina u koju će biti uključeni i predstavnici opozicije i vlasti. Siguran sam da ni Gruevski ni Zaev neće dobiti što traže. U svemu će biti najvažnije koliki će pritisak biti izvršen na njih, jer naši političari su nepopustljivi sve dok se ne suoče sa prinudama i upozorenjima koje posledice mogu da snose“, veruje on.

Han je posle razgovora sa makedonskim liderima rekao da se mora raditi u duhu saradnje i neophodnih političkih kompromisa da bi se postigao neophodan balans između različitih grupa u društvu. On ipak nije precizirao šta je drugo dogovoreno u paketu i kakva bi bila prelazna vlada koja bi sprovela te izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala