Miran kamperski dan u Skoplju

© AP Photo / Boris GrdanoskiSkoplje protesti
Skoplje protesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon dva mitinga koja su u poslednja dva dana održana u Skoplju, za Nikolu Gruevskog i protiv njega, ispred zgrada vlade i Sobranja ostali su aktivisti opozicionog SDSM-a, odnosno VMRO-DPMNE koji tvrde da će tu ostati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Opozicija traži ostavku Gruevskog i formiranje prelazne vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Premijer odgovara da neće odstupiti.

Miting vladajuće partije u Makedniji - Sputnik Srbija
Makedoniju neće rušiti strane sile i službe

Mile Ilijevski, jedan od građana koji su se okupili ispred Sobranja u znak podrške premijeru Gruevskom rekao je reporteru Tanjuga da će ovde ostati sve dok lider opozicije Zoran Zaev ne odustane od namere da destabilizuje državu.

„Na vlast se dolazi legitimnim putem, izborima, a ne kreiranjem veštačke krize, kao što to radi Zaev“, kaže on.

Ilijevski tvrdi da će ispred makedonskog parlamenta ostati „i dan i noć“, sve dok bude potrebno.

„Nijedna vlada nije napravila ovoliko, nećemo da dozvolimo da Zaev preuzme vlast“, kategoričan je on.

Skoplje sa pogledom na džamiju - Sputnik Srbija
Skoplje kara, Beogradu prigovara

Dejan Arsovski kaže da građani koji su u šatorima ispred zgrade vlade hoće da dokažu istinu o Makedoniji koja je snažna i ima jakog premijera sa jasnom vizijom i programom koji se realizuje.

„Mi ostajemo ovde da kažemo — stop kriminalu. Zaev je kriminalac i neka dođe da nam objasni kako misli da bude premijer kada ima presudu da je kriminalac“, rekao je on.

Na ovom mestu će, kako tvrdi, ostati sve dok Zaev ne prestane da manipuliše lažnim optužbama koje iznosi na račun Gruevskog, posebno kroz objavljivanje medijskih bombi.

Pristalice Zaeva ispred zgrade Vlade Makedonije kampuju već četvrti dan. I oni tvrde da se odatle neće skloniti dok Gruevski ne podnese ostavku.

Za to vreme Gruevski i Zaev u Strazburu razgovaraju sa „trojkom“ evroparlamentaraca i evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Johanesom Hanom o mogućnostima za prevazilaženje najteže političke krize koja je pogodila ovu zemlju od njene nezavisnosti.

Kampovanje ispred zgrade Vlade Makedonije. - Sputnik Srbija
„Vudstok“ ispred Vlade Makedonije

Dijalog dvojice lidera u Skoplju, u petak i ponedeljak, završen je bez rezultata.

Procenjuje se da će razgovor u Strazburu trajati do duboko u noć između utorka i srede, a poznavaoci prilika kažu da ne treba biti previše optimističan u pogledu rezultata tog susreta.

Naredni susret Gruevskog i Zaeva već je dogovoren za 26. maj u Skoplju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala