Ljajić: Nerealno da se Šešelj nađe u Hagu do 26. maja

© Foto : www.mc.rsRasim Ljajić
Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da je „potpuno nerealno“ da Vojislav Šešelj bude izručen Tribunalu do 26. maja, kako je to zatražilo Žalbeno veće.

Ljajić je za televiziju B92 rekao da sutrašnja poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu nema veze sa Šešeljem, jer je to uobičajeno pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN, ali da će lider radikala sasvim sigurno biti glavna tema.

Serž Bramerc - Sputnik Srbija
Bramerc dolazi po Šešelja?

On je napomenuo da Vlada Srbije još nije donela odluku o Šešelju, ali da će u pismu Haškom tribunalu navesti da je nemoguće da Šešelj bude izručen 26. maja, jer Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, u kom postoje jasni rokovi, mora da se poštuje.

„Ako Šešelja hoćete da hapsite, morate da utvrdite njegov identitet, donesete odluku o izručenju, on onda ima pravo na žalbu, postoje rokovi da sud odgovori na žalbu, onda to rešenje ide ministru pravde i, u idealnim uslovima, čak i da postoji odluka o izručenju, to je 10 do 15 dana“, rekao je Ljajić.

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala - Sputnik Srbija
Bramerc stiže u Beograd

Upitan da li je Vlada dobila zahtev u vezi sa Šešeljem, Ljajić je rekao da postoji odluka Žalbenog veća, ali da stvar ne može ići tako lako i brzo i da je 26. maj kao rok „puka teorija“.

„On je moguć jedino ako se Šešelj dobrovoljno vrati u Hag“, rekao je Ljajić.

Ljajić je ponovio da je dolazak Bramerca u ovom trenutku puka koincidencija i dodao da Srbija nema nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, ali da Hag ponovo nameće pitanja „za koja smo mislili da su deo prošlosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala