Sprečiti novu eksploziju Balkana

© Sputnik / Bogdan PantićNaselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi
Naselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonija je bure baruta i zato treba uložiti maksimum napora kako bi ta kriza bila rešena, upozorava ruski ekspert Fjodor Lukjanov, profesor prestižne moskovske Visoke škole ekonomije.

Lukjanov smatra da bi Nemačka, kao centralna zemlja Evropske unije, morala ozbiljnije da se pozabavi pitanjem rastućih problema na Balkanu.

Skoplje, protest - Sputnik Srbija
Makedonija između čekića i nakovnja

Kriza u Makedoniji je, prema mišljenju Lukjanova, potencijalno veoma opasna, s obzirom na albanska stremljenja, a Nemačka, kao mesto gde se odlučuje o daljoj sudbini Evrope, morala bi ovim pitanjem da se pozabavi.

„EU je 2001. smatrala da je ovaj problem rešen, ali sada je jasno da je on bio samo odložen. Očigledno je da je Makedonija žarište potencijalnog konflikta. To je odavno bilo jasno, jer se etnički odnos postepeno menja u korist Albanaca. Kriza se neće tek tako završiti. Zato bi ovde svi morali da ulože maksimum napora za rešavanje krize, jer potencijalna eksplozija novih promena na Balkanu je poslednje što je potrebno“, napominje ruski stručnjak.

MiP RF - Sputnik Srbija
Rusija: Opasnost od provociranja haosa na Balkanu

Govoreći o odnosima Rusije i Nemačke, on ukazuje da od toga kako će se ti odnosi razvijati umnogome zavisi budućnost čitavog evroazijskog prostora.

„Tako ispada da je Nemačka jedina ozbiljna i efikasna evropska država, i ekonomski i politički gledano, i ona mora da preuzima odgovornost o kojoj pre pet godina nije ni razmišljala — spasavanje i transformaciju Evropske unije. A iz toga mnogo šta proističe, kao što je preispitivanje odnosa sa spoljnim partnerima, kao što su SAD i Rusija“, kaže Lukjanov i dodaje da je nova uloga Nemačkoj „pomalo zastrašujuća“ jer su se „odučili“ od liderske pozicije, ali nemaju kud i zato traže načina da sve to izbalansiraju.

Kosovska policija - Sputnik Srbija
Terorizam — krhka bezbednost na Balkanu

Bez obzira na krize, poput ove sa Ukrajinom, Nemačka za Rusiju ostaje država koja u velikoj meri, ako ne i u celosti, opredeljuje budućnost EU, i država koja je i kroz istoriju bila i biće okrenuta ka Istoku, zaključio je Lukjanov na predavanju posvećenom rusko-nemačkim odnosima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala