Bosna se sprema za dolazak pape

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dolazak pape Franje u Sarajevo se bliži i organizatori se užurbano pripremaju za doček u nameri da stadion Koševo pretvore u crkvu na otvorenom, dok se nekoliko hiljada policajaca i nepoznat broj pripadnika FBI, CIA i drugih tajnih službi sprema da 6. juna obezbedi papin boravak u gradu, saznaje „Dnevni avaz“.

Iako se detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže u tajnosti, Tonka Krešić iz Organizacionog odbora za doček poglavara Rimokatoličke crkve potvrdila je sarajevskom dnevniku da je većina pripremnih aktivnosti već privedena kraju.

Krešićeva kaže da je u ovom trenutku još rano za iznošenje procena troškova papine posete, ali list saznaje da se radi o oko dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion evra), što je iznos procenjen na osnovu iskustva drugih zemalja koje su u poslednje vreme ugostile papu.

Dragoljub Živojinović, istoričar, član SANU - Sputnik Srbija
Da li će papa osuditi genocid u Jasenovcu?

„Za našu domovinu zaista je neizmerna čast što imamo priliku da ugostimo papu kao poglavara Katoličke crkve, ali i kao vrhovnog državnika Vatikana… Okvirni finansijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama“, navodi Krešićeva koja je uverena da će korist od papine posete BiH biti veća od troškova.

Kako je istakla, pohod pape drugim državama predstavlja kombinaciju službenog i pastoralnog karaktera.

Službeni deo posete, preciziorala je, odnosi se na doček i ispraćaj na aerodromu, doček uz vojne počasti u ulici Maršala Tita i susret s članovima Predsedništva BiH, dok su ostale aktivnosti pastoralnog karaktera.

Papa Franja - Sputnik Srbija
Masovno ubistvo Jermena papa nazvao genocidom

„Predsedništvo će uputiti pozivnice i diplomatskom koru u BiH i bosansko-hercegovačkim zvaničnicima da prisustvuju obraćanju svetoga oca, kao i ceremoniji dočeka uz vojne počasti“, istakla je Krešićeva.

Iako nije mogla da precizira koliko će policajaca obezbeđivati dolazak pape Franje, izvori iz Katoličke crkve „Avazu“ su potvrdili da će na hiljade policajaca biti raspoređeno na sedam lokacija na kojima će papa boravitim kao i da su u Sarajevo, ali i mnoga druga mesta u BiH, već stigli posebni agenti iz Italije, Velike Britanije, Francuske, koji se redovno uključuju u organizovanje papinih putovanja po svetu.

Izvor lista, takođe, tvrdi i da se osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Susret Nikolića i pape Franje za bolji imidž Srbije

Prema ranije predstavljenom planu papine posete BiH, 6. juna bi u Sarajevu trebalo da boravi čitav dan, uz niz susreta s bosansko-hercegovačkim političarima, predstavnicima verskih zajednica koje deluju u državi, kao i sa mladima.

Centralni deo posete trebalo bi da obeleži sveta misa na otvorenom — na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 80.000 učesnika misnog slavlja.

U istoj funkciji biće i čitav prostor oko stadiona, pa bi prema procenama, Sarajevo tog dana moglo primiti i do 150.000 hodočasnika koji nameravaju da dođu i vide papu Franju.

Kada je Sarajevo 1997. godine posetio tadašnji papa Jovan Pavle Drugi bile su preduzete rigorozne mere bezbednosti koje su podrazumevale i blokadu svih važnijih gradskih saobraćajnica.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala