Janković: Neću podleći pristiscima

© Foto : screenshot/youtubeSaša Janković
Saša Janković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da neće podleći pritiscima i povući se sa tog mesta. Dokumentacija koju je MUP objavio u vezi sa samoubistvom koje se dogodilo u mom stanu nije potpuna, tvrdi Janković.

"Kada već ne mogu da me smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama. Žele da podlegnem pritisku, da kažem "šta mi sve ovo treba.." i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora", rekao je Janković za "Danas".
Kako prenosi ovaj list, iz dokumenata se vidi da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, deset dana pre samoubistva njegovog prijatelja, zvanično overenim sudskim ugovorom razmenio pištolje sa drugom osobom.
Janković je bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list, a potom ga je razmenio sa licem čije ime nije navedeno u dokumentaciji, koji je za sporni pištolj CZ-99 posedovao dozvolu, piše list.

Nebojša Stefanović i Saša Jankvović - Sputnik Srbija
Janković će tužiti Stefanovića za klevetu?

Na pitanje šta MUP nije objavio, Janković je odgovorio da je policija objavila kopije dozvola za oba pištolja, i njegovog CZ M-57 i CZ-99, koji je pripadao njegovom ocu, kao i sudski ugovor o razmeni, ali ne i njegovu dozvolu za CZ-99, koju je izvadio tri dana pre samoubistva prijatelja, prenosi "Danas".
"Policija međutim nije objavila taj dokument, a jeste neke koje niko nije tražio", tvrdi Janković.

Nebojša Stefanović i Saša Jankvović - Sputnik Srbija
Janković: Pištolj legalan i ima dokumentaciju u MUP-u

"Objavili su delove iz istrage o samoubistvu, pod izgovorom da ih je tražio poverenik za informacije od javnog značaja. On je tražio samo dokumentaciju o pištolju, što je tražio i ministar Stefanović. Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom — da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu. Ako su već i to uradili, zašto nisu objavili svih 100 strana, već samo delove", kaže Janković za "Danas".
On je dodao da "nema parafinskih rukavica, rezultata poligrafskog testiranja, izjava sva tri veštaka", kao ni da na sajtu MUP-a nema ni dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela.

Aleksandar Vučić i Saša Janković - Sputnik Srbija
Vučić: Poštujem ombudsmana, Janković je nešto drugo

Janković smatra da je cilj novinskih natpisa i aktera cele afere da se povuče s mesta ombudsman, piše list.
Kako prenosi današnji "Blic", rezultati istraživanja koje je CeSID radio početkom marta ove godine, za potrebe Fonda za otvoreno društvo, na uzorku od 1.200 ispitanika, u ombundsmana ima poverenje 36 odsto ispitanika, dok veći rejting imaju vojska (58 odsto) i policija (39 odsto).
Procenat poverenja u Vladu Srbije je nešto manji (35 odsto), kao i u predsednika republike (33 odsto) i u parlament (25 odsto), navodi "Blic".
Potkomitet EU u junu šalje misiju za podršku Jankoviću
Potkomitet Evropskog parlamenta za ljudska prava doneo je odluku da u junu pošalje svoju misiju u Srbiju, koja će podržati ombudsmana Sašu Jankovića, prenosi "Blic".
Ta misija će se, piše list, baviti stanjem ljudskih prava, ali i položajem medija, odnosno situacijom u vezi sa slobodom izražavanja.
Izvori iz EP rekli su listu da će u fokusu posete biti i položaj nezavisnih institucija, a posebno ombudsmana i kako "Blic" piše "očekuje se da će mu pružiti podršku".
Potkomotet je tu odluku o slanju misije doneo juče.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala