Janković će tužiti Stefanovića za klevetu?

© Foto : MUP RS/ www.mc.rsNebojša Stefanović i Saša Jankvović
Nebojša Stefanović i Saša Jankvović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaštitnik građana Saša Janković ponovo je bio tema pojedinih medija, ali i najviših državnih funkcionera — Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića. Ombudsman je odgovorio da se ne bavi politikom, već da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da će se konsultovati sa Tužilaštvom o navodima da je u stanu zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine izvršeno samoubistvo iz pištolja čiji je Janković bio vlasnik.

„Ja ću se konsultovati sa Tužilaštvom, jer postoji nekoliko interesantnih pitanja. Da li je to oružje bilo registrovano; da li je registrovano na njegovo (Jankovićevo) ime i da li ima dozvolu za to oružje?“, rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbija.

Saša Janković odbio policijsko obezbeđenje

On je kazao da je prošlo mnogo godina, te mora da se vidi šta je pravno moguće.

U demantiju koji je objavio Informer, Janković je naveo da je od svih tvrdnji objavljenih u Informeru tačno jedino da se 1993. godine u stanu u kom je živeo desila smrt njegovog bliskog prijatelja, kao i da je potpuna neistina da je 1993. bio privođen i saslušavan zbog držanja nelegalnog oružja kojim je počinjeno samoubistvo.

Lako proverljiva neistina

„To je bio najtragičniji momenat u mom životu. Danas se dešava da jedan tabloid tvrdi da je pištolj bio nelegalan i da je slučaj bio zataškan, što je, ako ima sreće u ovome, lako proverljiva neistina“, rekao je Janković za Sputnjik.

On je dodao i da je jako neobično što je ministar Stefanović rekao da će se konsultovati sa tužiocem oko jednog slučaja koji je izneo jedan specifičan tabloid koji je otkrio nešto što nikada nije bilo sakrivano.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da svako u Srbiji, uključujući i ombudsmana, ima pravo na političko mišljenje i da Sašu Jankovića niko neće smenjivati. Tokom posete Novom Pazaru, Vučić je, na pitanje da li će zaštititi obudsmana od napada njegovih partijskih kolega odgovorio kontrapitanjima: „Od čega? Ko ga napada?“

„Nemamo problem sa njim. Čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima i mi to poštujemo. Svako u našoj zemlji ima demokratsko pravo da izražava drugačije političko mišljenje. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira“, dodao je Vučić.

Janković za Sputnjik ističe da samo radi svoj posao kako Ustav i zakoni nalažu i da neće odgovarati na bespotrebnu politizaciju funkcije zaštitnika građana.

Tužba za klevetu?

„Žalim što vlast ne shvata da je u saradnji sa zaštitnikom građana pravi put za ispravljanje nepravilnosti koje svaka vlast čini, a ne u pravljenju konfliktne atmosfere u kojoj građani naizgled svedoče o sukobu državnih institucija, a u stvari o sukobu istine i nečeg što istina nije“, rekao je Janković.

On je podsetio da je u godišnjem izveštaju za prošlu godinu konstatovao da je poštovanje ljudskih prava građana doživelo pad. Janković je rekao da nije važno kako se on kao ličnost oseća, već koju poruku kao zaštitnik građana emituje javnosti.

Ombudsman je dodao da svaka izjava koja zamagljuje istinu i elementarne principe objektivnog, potpunog i blagovremenog informisanja šteti svakoj vlasti i apelovao da se radi sa mnogo više pažnje, transparentnosti, tačnosti i preciznosti i zakonitosti, kao i da se bolje čitaju zakoni a manje da se gledaju dnevno-politički interesi.

„Sve to je važnije od toga da li ću ja kao privatno lice podneti tužbu za klevetu (protiv ministra Stefanovića) ili ne, što ja, naravno, ne isključujem. Mislim da je to moja privatna stvar i tu nema ništa da se krije, ali ne mislim da time treba da opterećujemo građane Srbije“, zaključio je Janković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala