Blagodatni oganj u Srbiji

© Sputnik / Miloš ĆurčinHram Svetog Save - Blagodatni oganj Jerusalima
Hram Svetog Save - Blagodatni oganj Jerusalima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, brojni vernici dočekali su nešto pre ponoći Blagodatni oganj, koji je danas prenet iz Crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Jerusalimu, a povodom Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Ceo Svetosavki plato na Vračaru ispunjen je vernicima i obasjan svetlošću sveća.

Plamen, koji je prethodno dočekan na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, predat je u hramu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života. Nakon toga zapaljena su kandila u hramu.

Nakon ceremonije predavanja Svetog ognja i litije oko hrama, počela je i arhijerejska Uskršnja liturgija, koju služi patrijarh Irinej.

Obred prenošenja Blagodatnog ognja, koji se smatra jednim od najvećih čuda u pravoslavlju, počeo je već na aerodromu „Nikola Tesla“, gde je bio okupljen veliki broj građana, novinara i predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Predstavnici SPC, koji su na aerodrom došli iz svih eparhija, u rukama su držali posebne fenjere u kojima će Blagodatni oganj biti odnet u crkve i manastire u svim zemljama regiona gde žive Srbi.

Blagodatni oganj - Sputnik Srbija
Blagodatni oganj kao dar s neba

Kako je saopštila SPC, delegacija predvođena episkopom slavonskim Jovanom i zvaničnim predstavnikom Srbije pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanom Jovovićem učestvovala je danas u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja u Jerusalimu.

Više hiljada vernika se okupilo u Crkvi Svetog groba u starom Jerusalimu, gde su prisustvovali tradicionalnom ritualu paljenja Svetog plamena. Crkva se nalazi na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus Hristos razapet na krst, gde je sahranjen i vaskrsao.

Crkva je bila premala da primi sve vernike, tako da je hiljade njih ostalo napolju. Hodočasnici su se gurali da pokupe plamen koji se prenosi od sveće do sveće i koji je prošao kroz uličice Starog grada.

Svečani doček Blagodatnog ognja organizovan je ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde će biti predat patrijarhu Irineju, koji će ga, sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika, podeliti građanima.

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.

Pored Blagodatnog ognja, iz Jerusalima će doneti i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta 2006. godine.

© Sputnik / Sergej Pjatakov / Uđi u bazu fotografijaPlamen koji se pojavljuje u toku molitve zovu još i najvećim čudom u Svetoj zemlji, jer se, kako se veruje, javlja sam od sebe. On prvo pali kandilo nad Hristovim grobom, zatim snopove od trideset tri sveće u rukama jerusalimskog patrijarha, koji ga zatim prenosi dalje. Za Blagodatni oganj još navode da u prvih nekoliko minuta od pojavljivanja, nema svojstva vatre, ne peče, ne gori, kao i da se dešava da se sveće u rukama vernika, a svi drže snopove od 33 sveće koje simbolizuju Hristove godine, pale same.
Plamen koji se pojavljuje u toku molitve zovu još i najvećim čudom u Svetoj zemlji, jer se, kako se veruje, javlja sam od sebe. On prvo pali kandilo nad Hristovim grobom, zatim snopove od trideset tri sveće u rukama jerusalimskog patrijarha, koji ga zatim prenosi dalje. Za Blagodatni oganj još navode da u prvih nekoliko minuta od pojavljivanja, nema svojstva vatre, ne peče, ne gori, kao i da se dešava da se sveće u rukama vernika, a svi drže snopove od 33 sveće koje simbolizuju Hristove godine, pale same. - Sputnik Srbija
Plamen koji se pojavljuje u toku molitve zovu još i najvećim čudom u Svetoj zemlji, jer se, kako se veruje, javlja sam od sebe. On prvo pali kandilo nad Hristovim grobom, zatim snopove od trideset tri sveće u rukama jerusalimskog patrijarha, koji ga zatim prenosi dalje. Za Blagodatni oganj još navode da u prvih nekoliko minuta od pojavljivanja, nema svojstva vatre, ne peče, ne gori, kao i da se dešava da se sveće u rukama vernika, a svi drže snopove od 33 sveće koje simbolizuju Hristove godine, pale same.

Donošenje Blagodatnog ognja u Srbiju inicirao je Branko Vukomanović, a pomogli Fond apostola Andreja Prvozvanog iz Moskve i Centar nacionalne slave iz Sankt Peterburga, dok je prenošenje specijalnim avionom iz Jerusalima u Beograd organizovao moskovski Fond Svetog Vasilija Velikog.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala