Mađarska: EU nije zabranila nuklearne projekte sa Rusijom

© Sputnik / Anatolij Garanjin / Uđi u bazu fotografijaBudimpešta
Budimpešta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol mađarske vlade Andraš Giro Sas negirao je danas informacije da je Evropska unija zabranila Mađarskoj da radi na nukleranim projektima sa Rusijom.

„Nije tačno da je EU blokirala izgradnju energetskih blokova nuklearne centrale Pakš“, izjavio je Giro Sas za agenciju AFP. Fajnenšal tajms je juče objavio da je EU blokirala mađarsko-ruski nuklearni sporazum, kao i da je Evropska zajednica za atomsku energiju — Euratom odbila planove Mađarske da uvozi nuklearno gorivo iz Rusije.

Novine tvrde da je odluku podržala Evropska komisija i zaustavila planiranu izgradnju dva energetska bloka nuklearne centrale Pakš.

Nuklerni reaktor u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Mađarska: Pečat „poverljivo“ na nuklearne veze sa Rusijom

Mađarski parlament doneo je nedavno zakon koji zabranjuje da se oglašavaju detalji ugovora sa Rusijom o izgradnji dva energetska bloka nuklearne centrale Pakš.

U skladu sa dokumentom, podaci će se čuvati u tajnosti 30 godina, s tim da će opšte stvari iz dokumenta biti dostupne javnosti. Ciljevi, zadaci, suma od 12 milijardi evra, pravne adrese strana se ne mogu sakriti, ali se tehnički i finansijski detalji ne smeju otkrivati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala