Mađarska: Pečat „poverljivo“ na nuklearne veze sa Rusijom

© AFP 2023Nuklerni reaktor u Mađarskoj
Nuklerni reaktor u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU, uznemirena nuklearnim sporazumima Mađarske i Rusije, sada ne mora da se brine. Budimpešta ju je spasla glavobolje, polazeći od principa da što manje znaš – bolje spavaš.

Prema njenoj odluci, jato zapadnih „jastrebova" može da pobedi samo jedan pečat — „Poverljivo". Mađarski parlament doneo je zakon koji zabranjuje da se oglašavaju detalji ugovora sa Rusijom o izgradnji dva energetska bloka nuklearne centrale Pakš.

U skladu sa dokumentom, podaci će se čuvati u tajnosti 30 godina, s tim da će opšte stvari iz dokumenta biti dostupne javnosti. Ciljevi, zadaci, suma od 12 milijardi evra, pravne adrese strana se ne mogu sakriti, ali se tehnički i finansijski detalji ne smeju otkrivati.

Nuklerni reaktor u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Dogovor Mađarske i Rusije o završetku nuklearke pod lupom EU

Mađarski dosije Evropska unija može da zatvori, a da ga nije ni otvorila. A koliko puta je EU htela da preko planova ove zemlje „pređe motornom testerom" i da je odreže od Rusije po istom principu kao i Sofiju.

Bugarsku su odvojili od Južnog toka u trenutku kada je ona već računala prihode i iščekivala bolji život za svoje građane, pa je čuveni treći energetski paket precrtao te snove. Međutim, Mađarska je odlučila da joj bude bolje.

Da li se ona to brani od EU?

Ekspert Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja Vladimir Bruter smatra da Mađarska ne želi da se protiv nje koristi previše informacija.

„Sada imamo EU koja govori da može sve to da zabrani i zato Mađarska zauzima svoj sopstveni stav — ako nam zabranite, to će u krajnjoj liniji dovesti do toga da ćemo sve nastaviti, a vi nećete znati šta je to što zabranjujete", kaže Bruter.    

Viktor Orban - Sputnik Srbija
Mađarska će uštedeti tri milijarde evra zahvaljujući sporazumu sa Rusijom

Prema njegovim rečima, položaj EU je sada postao komplikovaniji jer ne poseduje dovoljno informacija da nešto zabrani.

Koliko je Budimpešta spremna na otpor

Bruter smatra da Mađarska ne želi da se nađe u položaju Bugarske.

„U Bugarskoj se situacija oko ʼJužnog tokaʻ podudarila sa visokom političkom nestabilnošću unutar zemlje, koja je završena političkom krizom. U Mađarskoj toga neće biti", smatra Bruter i dodaje da u Mađarskoj postoji sabilna većina koja će nastaviti da deluje u izabranom pravcu.

Prema njegovim rečima, EU može da zauzme strog stav, ali ne može da ga argumentuje, pa će zato on ostati da visi u vazduhu.

„Prema mom mišljenju, Mađarska je postupila pravilno, polazeći od toga da od EU ništa dobro nije mogla da očekuje", zaključuje Bruter.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala