00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić posle susreta sa Ficom i Orbanom: Samo nas trojica u Evropi smemo da izgovorimo reč — mir

© Foto : Snimak sa ekrana/Instragram/budućnostsrbijevAleksandar Vučić, Robert Fico i Viktor Orban
Aleksandar Vučić, Robert Fico i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su on, kao i premijeri Slovačke i Mađarske Robert Fico i Viktor Orban, jedini lideri u Evropi koji mogu da izgovore reč mir.
„Nas trojica imamo nešto drugačije viđenje onoga što se zbiva na ratištu u Evropi u Ukrajini, i za razliku od mnogih bar smemo da govorimo i izgovorimo reč mir koja je danas vrlo nepopularna, jer danas u Evropi i svetu sme samo da se govori o pobedi jednih nad drugima, a ne o tome koliko nam je mir nasušno važan“, poručio je Vučić.
Vučić je to rekao obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom i Ficom posle trilateralnog sastanka u slovačkom gradu Komarnu.
O pitanju migracija, što je bila ključna tema sastanka, Vučić je kazao da su po tom pitanju zajednički postignuti rezultati, ali da nije bilo jednostavno.
„Ali, ove godine 80 posto manje migranata nego prošle. Nastavićemo da radimo zajedno“, naveo je Vučić i dodao da u prihvatnim centrima Republike Srbije u ovom trenutku ima svega 477 migranata.
Vučić je podsetio i na atentat na Fica, navodeći da je za Srbiju taj dan, 15. maj, bio veoma težak.
„Želim da istaknem svoju ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta vidim u ovako dobrom stanju. Za nas je 15. maj dan pokušaja zločinačkog ubistva Roberta Fica bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, to je pitanje onoga kako se cela Srbija tog dana osećala“, istakao je Vučić.
Dodao je da njemu danas smeta činjenica da se mnogi u Evropi i svetu prave kao da se to nije dogodilo.

Svaka inicijativa za saradnju sa Mađarskom i Slovačkom biće podržana

Predsednik Srbije je, na pitanje slovačkog novinara da li je današnji sastanak neki novi format saradnje poput Višegradske grupe, rekao i da Srbija danas sa Mađarskom ima najbolju saradnju u istoriji, kao i sa Slovačkom, kao i da će Srbija svaku inicijativu za unapređenje saradnje sa tim zemljama podržati.
Vučić je naglasio da Srbija Mađarsku i Slovačku doživljava kao bliske zemlje.
"Svaka vrsta sastanka i inicijative od naših prijatelja biće podržana od strane Srbije", rekao je on.
Na isto pitanje slovački premijer Fico je rekao da je saradnja zemalja članica Višegradske grupe utoliko značajnija, jer Evropska unija ima svoju "mračniju stranu" u smislu dvostrukih standarda, i da postoje pokušaji da se likvidira Višegradska grupa.
"Ima tema koje nas ujedinjuju. Za to sam da Srbija postane deo ovih struktura", rekao je Fico.
Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je istakao da je tokom mnogo godina naučio da ne treba biti previše pametan i izmišljati formate.
"Svakodnevni problemi omogućiće oblike saradnje, jer život donosi nove teme. Pristalica sam tog pristupa", rekao je Orban.

Uvek ćemo poštovati prava migranata, ali ćemo štititi svoju zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao i da će Srbija uvek poštovati prava migranata i njihovo ljudsko dostojanstvo, ali da ćemo uvek štititi svoju zemlju, jer, kako je istakao, red i poredak moraju da postoje.
Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Srbije prema migracijama, rekao da Srbiji ne pada na pamet da bude hot spot za migrante, kao i da mu to niko od "većih igrača" na evropskom kontinentu nije tražio.
"Niko me nije pitao da li hoćemo da budemo hot spot za migrante, niti sme. Ne pada mi na pamet da o tome razgovaram", istakao je Vučić.
Dodao je da je bilo reči i o ekonomiji, odnosno o potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja u Srbiji, kao i o američkim izborima.
"Čitali smo najnovije istraživanje, ali ne bih da kažem ko ga je naručio. Čekamo vesti 5. novembra, iako mislim da do tada ipak neće biti sve gotovo, već da će izborni proces biti završen do 11. decembra", rekao je Vučić.
On je rekao da je sa dvojicom sagovornika dogovorio učestale trilateralne sastanke i najavio da će uskoro u Beograd doći premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico. Vučić je naveo i da u posetu Srbiji uskoro dolazi i češki premijer Petr Fijala.

Fico: Srbija štitila Mađarsku, Slovačku i celu EU od ilegalnih migracija

Slovački premijer Fico je ukazao da su koraci koje je preduzimala Srbija štitili Mađarsku, Slovačku i celu Evropsku uniju od ilegalne migracije, a izrazio je i punu podršku Srbiji da u što kraćem vremenu postane članica EU.
On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na borbi protiv ilegalnih migracija.
„To su one antimere koje su u velikoj meri omogućile EU da savlada migracione tokove, jer to što je Srbija preduzimala nije bilo u korist Srbije, već su to bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU. Cela EU bi trebalo da bude zahvalna tebi za entuzijazam i za onu energiju koju si posvetio ilegalnoj migraciji“, rekao je Fico, obraćajući se Vučiću.
Izrazio je punu podršku ambiciji Srbije da u što kraćem vremenu postane članica EU i naglasio da ne može da zamisli da bi trebalo da neko Srbiju pretekne na putu prema EU.
„Uradićemo sve u tom pravcu da se ova legitimna ambicija tvoje zemlje u što kraćem roku ispuni“, poručio je on predsedniku Srbije.
"Nas trojica možemo da stvorimo sjajan temelj garancija koje mogu biti neizbežne za Evropsku uniju. Zato mi je drago što smo danas pričali i usaglasili stavove. Imamo zajednički stav prema nelegalnoj migraciji. Svesni smo toga da je nelegalna migracija tema koja uništava vlade, odnosno koja stvara nove vlade", naglasio je on.
Dodao je da je postignut dogovor o zajedničkoj izjavi koja određuje osnovne polazne tačke, teme o kojima se danas razgovaralo, o ratu u Ukrajini i drugim temama.

Orban: EU nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas posle trilateralnog samita da Evropska unija nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata, navodeći da je u 2023. godini doneta odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a da je do sada vraćeno 84.000.
Dodao je da je 2015. godine podneto osam miliona zahteva za azil u okviru Evropske unije i da je zabeleženo 3,8 miliona ilegalnih pokušaja ulaska u Evropu.
Kako je rekao, u 2023. godini doneta je odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a do sada je vraćeno 84.000 migranata.
"Gospodin Fico je bio u pravu da 80 odsto tih odluka nije moguće ni realizovati. To je bilo moguće videti unapred, od tada nastaje panika. Zapadni predstavnici su u panici, a kad je čovek u panici donosi pogrešne odluke'', rekao je Orban posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Slovačke Robertom Ficom.
Orban je naveo da, kada je reč o ilegalnim migracijama, trojica lidera imaju odgovornost za region i regionalnu saradnju, kao i svako pojedinačno za svoju zemlju.
Kako je rekao, predvideli su šta će se desiti još 2015. godine kada su, kaže, milioni ljudi iz drugačijih kultura bez ikakve dozvole i kontrole ulazili na evropski kontinent.
''Znali smo da će se desiti problemi. Govorili smo da će se, ako ne budu sledili naš primer i borili se protiv ilegalnih migracija, naći u problemima. Nisu nas slušali, a sada su suočeni sa činjenicama'', rekao je Orban.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala