- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nadamo se da će SAD imati dovoljno pameti da ne dozvole Kijevu udare na teritoriju Rusije

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Pratite nas
Moskva se nada da će u Vašingtonu imati dovoljno pameti da ne daju saglasnost Kijevu da vrši udare duboko u rusku teritoriju zapadnim oružjem, izjavio je za Sputnjik zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.
„Mislim da su posledice ovoga očigledne svima. Voleo bih da verujem da će američka strana imati pameti da ne dovede do takve situacije“, rekao je Veršinjin na marginama nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN u Njujorku.
Govoreći o „Paktu za budućnost“, koji je usvojen na Samita o budućnosti u Njujorku, Veršinjin je rekao da on proširuje prava nevladinih struktura da učestvuju u radu svetske organizacije, suštinski ih izjednačavajući sa državnim akterima.
„Kao što sam već rekao, u ‘Paktu’ima mnogo problema, ali da istaknemo ono glavno, da se suštinski priprema teren za proširenje prava nedržavnih subjekata da učestvuju u radu UN“, istakao je on.
Kako je rekao, jedna od prvih verzija „Pakta za budućnost“ podrazumevala je skoro potpuno izjednačavanje NVO sa državama. Prema njegovim rečima, uprkos pokušajima da se „izgladi“ ovaj aspekt, oni se i dalje 41 put pominju u dokumentu.
„I čini mi se da ovakav pristup ne odgovara interesima globalnog Juga, jer neprofitne organizacije troše velike resurse, a resurse imaju samo zapadne zemlje“, rekao je Veršinjin.
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2024
RUSIJA
Rusija upozorava: Usvajanje „pakta za budućnost” - ogroman udarac za UN
Diplomata je dodao da zemlje u razvoju nemaju uporedive resurse i izjednačavanjem nevladinih organizacija sa državama-članicama UN „otvaraju se vrata takvim nedržavnim subjektima koji će, u suštini, raditi protiv pozicija zemalja u razvoju“.
Veršinjin je primetio da je proces usvajanja „Pakta“ od strane zemalja-učesnica Samita za budućnost u Njujorku bio u suprotnosti sa dogovorenim procedurama i nije bilo normalnog pregovaračkog rada o njemu.
„Upravo to je ono za šta smo se zalagali. Zalagali smo se da se odvijaju pregovori na osnovu teksta, paragraf po paragraf, kako bi se postigao kompromisan pakt“, objasnio je on i dodao da kompromisni akt podrazumeva odobrenje svih strana, kao i njihovu spremnost da snose odgovornost za njegovo sprovođenje.
Samit za budućnost održan je 22. i 23. septembra u sedištu UN u Njujorku uoči opšte političke debate na 79. zasedalju Generalne skupštine. Glavni cilj događaja bio je razgovor o globalnim izazovima i razvoj kolektivnih rešenja svetskih lidera, stručnjaka i civilnog društva. Uprkos deklarisanom značaju samita, stalne članice Saveta bezbednosti ne učestvuju na nivou šefova država i vlada. Na samitu su usvojena tri ključna dokumenta: Pakt za budućnost, Globalni digitalni dogovor i Deklaracija o budućim generacijama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala