- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sijarto: Upotreba zapadnog oružja duboko u teritoriju Rusije povećaće rizik od eskalacije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja nisu mogle da približe mirno rešenje sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.
„Ako ćemo da budemo iskreni prema sebi... moramo priznati da ono što je do danas urađeno nije uspelo. Isporuke oružja ni na koji način nisu pomogle da se rat približi kraju“, ocenio je Sijarto na marginama Generalne skupštine UN.
On je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u svim globalnim inicijativama koje promovišu ideju mira i izrazio nadu da će nedelja na visokom nivou u UN približiti region srednje i istočne Evrope mirnom rešenju sukoba.
Prema njegovim rečima, globalna bezbednosna situacija trenutno je najgora od kraja Drugog svetskog rata, s tim u vezi svetski lideri okupljeni na Generalnoj skupštini UN moraju da se prisete zašto je ova svetska organizacija osnovana.
Sijarto je istakao da je Mađarska protiv toga da se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije, jer će to povećati rizike od eskalacije.
„Zaista smo oprezni i zabrinuti zbog svih mera koje bi mogle dovesti do eskalacije, bez obzira ko ih preduzima. Ako bilo koji korak povećava rizik od eskalacije, mi smo protiv toga. Kada je reč o tome da Zapad upotrebi oružje protiv teritorije Rusije – a ja na ovo pitanje ne gledam iz političke ili propagandne perspektive – na to nema drugog odgovora osim da se kaže: da, ovo će zaista povećati rizik od eskalacije “, rekao je ministar.
On je podsetio da se Mađarska nalazi blizu Rusije, a oni koji podstiču sukob se, naprotiv, nalaze daleko.
„Ako sukob eskalira, to će pre svega pogoditi geografsko susedstvo, a ne one koji žive hiljadama kilometara dalje. To je naš problem. Živimo u delu sveta koji je poražen u eri kada je svet bio podeljen na blokove i ne želimo da se ovo doba vrati“, dodao je šef mađarske diplomatije.
On je dodao da Budimpešta smatra besmislenim pretnje Zapada o navodnim planovima Rusije da napadne NATO.
„Koja je svrha napada na bilo koju državu-članicu NATO-a? NATO ima svoj ugovor, u kome postoji član 5koji vrlo jasno kaže da ako dođe do napada na bilo koju državu-članicu, onda se to mora smatrati napadom na sve. Dakle, ko god napada NATO, mora se suočiti sa celim NATO-om. Zašto bi Rusija htela da se sukobljava?“, rekao je on.
Sijarto je takođe pozvao one koji govore o takvim pretnjama iz Rusije da „samo logično porazmisle“.

O mirovnoj konferenciji

Prema njegovom mišljenju, nova konferencija o Ukrajini bila bi uspešna uz učešće obe strane i postojanja plana o kojem se razgovara, ali za sada nema ni jednog ni drugog.
„Moj stav je da mirovna konferencija može biti efikasna ili smislena samo ako su ispunjena dva preduslova. Prvo, za pregovaračkim stolom moraju prisustvovati obe zaraćene strane. Drugo, mora postojati plan o kome se može razgovarati. Trenutno ne vidim mnogo apetita među onima koji govore o mirovnoj konferenciji da vide obe strane za pregovaračkim stolom. Ne vidim kompromisni plan kojim bi se mogli voditi pregovori“, istakao je mađarski ministar.
Govoreći o „planu pobede“ Vladimira Zelenskog, Sijarto je istakao da „svi mirovni planovi moraju dobiti priliku za diskusiju“.
„U Evropskoj uniji obično tvrdim da čak i mirovne planove koje predlažu kineske i brazilske kolege treba razmotriti. Možemo imati svoja mišljenja – pozitivna ili negativna – ali barem o njima treba razgovarati“, dodao je on.
Kako je naveo, Budimpešta će nastaviti da iznosi mirovne inicijative o Ukrajini, uključujući i tokom nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN.
Govoreći o odnosima Mađarske i Rusije, ministar je rekao da su oni pravedni i zasnovani na međusobnom poštovanju.
„Od ovog odnosa imamo velike koristi u smislu bezbednih isporuka energenata za našu zemlju. Znate, ovo je fizičko pitanje, a ne ideološko ili političko. Ako ne možemo da održimo efikasne odnose sa Rusijom, jednostavno nećemo moći da osiguramo bezbedne isporuke energije za zemlju“, naglasio je Sijarto.
Kako je primetio, vlada zemlje je odgovorna svojim građanima za snabdevanje energetskim resursima, bilo da se radi o nafti, gasu ili nuklearnoj energiji.
„Apsolutno je važno da radimo zajedno sa Rusijom, inače… ne bismo mogli da garantujemo te isporuke“, konstatovao je ministar.
Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rat bi mogao da se proširi: Mađarska poziva da se Kijevu ne dozvole napadi na Rusiju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala