- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapad povlači sumanute poteze – gura svet u novi globalni rat

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje krstareće rakete sa broda Kspijske flote
Lansiranje krstareće rakete sa broda Kspijske flote  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Zapadne zemlje mnogo rizikuju time što pokušavaju da dozvole Ukrajini da izvodi napade zapadnim oružjem u dubinu ruske teritorije, izjavio je penzionisani američki oficir Denijel Dejvis.
On je prokomentarisao izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o tome da NATO razmatra mogućnost direktnog učešća u sukobu sa Moskvom.
„Povlačeći takve poteze, mi se bukvalno igramo vatrom“, rekao je Dejvis za Jutjub kanal „Dip dajv“.
Po njegovom mišljenju, lideri zapadnih zemalja ne shvataju da svojim odlukama guraju svet u novu fazu vojnih dejstava koja bi mogla da donese još veće rizike od eskalacije situacije.
Bivši pomoćnik zamenika Pentagona Stiven Brajen takođe smatra da će potencijalna dozvola za gađanje Rusije zapadnim oružjem dovesti do globalnog rata.
„Malo je reći da je to sulud, nepromišljen korak. To je najopasniji korak za SAD i NATO koji će dovesti do trećeg svetskog rata“, rekao je ekspert za portal Weapons and Strategy.
Istovremeno, zapadni mediji pišu da su francuski zvaničnici čuli upozorenje predsednika Rusije o neminovnoj eskalaciji u slučaju napada dalekometnim oružjem na rusku teritoriju i da žele da izbegnu pokretanje trećeg svetskog rata.
Kako mediji pišu, ne treba isključiti mogućnost da bi Rusi mogli da prošire razmere vojnih dejstava, te da treba uraditi sve da se izbegne novi svetski rat. U međuvremenu zvanični Pariz ćuti.
Prethodno, Putin je saopštio da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO-a u konfliktu u Ukrajini.
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi danas da razgovara s britanskim premijerom Kirom Starmerom o tome da se Kijevu dozvoli da zapadnim oružjem velikog dometa gađa ciljeve u dubini ruske teritorije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
RUSIJA
Kremlj o napadima zapadnim oružjem na Rusiju: Putinova poruka stigla do onih kojima je namenjena
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala