- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stotine brodova i hiljade vojnika u akciji: Rusija demonstrira moć na strateškim vežbama „Okean-2024“

© Sputnik / Olivera IkodinovićKronštat
Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Ruska vojska nastavlja aktivnu fazu strateških vojno-pomorskih vežbi „Okean-2024“, najvećih u poslednjih 30 godina. Brodovi Severne flote izveli su desant na Čukotki, a helikopteri Mi-24 gađali su brze i male ciljeve uslovnog protivnika u Baltičkom moru.
Kako je navelo Ministarstvo, arktička ekspediciona grupa Severne flote, koja deluje u istočnim delovima Severnog ledenog okeana, izvela je taktičku vežbu desanta na obalu Čukotskog mora.
U sastavu grupe su brod "Viceadmiral Kulakov" sa kojeg se rukovodi snagama, veliki desantni brod "Aleksandar Otrakovski", spasilački brod "Altaj" i tanker "Sergej Osipov".
Na jednom od snimaka koji je objavila ruska vojska, prikazano je kako grupa brodova Severne flote uništava podmornicu uslovnog protivnika u Barencovom moru.
Minolovci Kaspijske flotile su tokom strateške vežbe „Okean-2024“, zajedno sa drugim protivminskim odbrambenim brodovima, neutralisali neprijateljske podvodne mine i osigurali bezbedan prolaz brodova.
Posade udarnih helikoptera Mi-24 izveli su iznad Baltičkog mora i na poligonu u Kalinjingradskoj oblasti udare na brze i male ciljeve uslovnog protivnika, kolone tehnike i živu silu.
Ruska pomorska flota započela je 10. septembra planirane strateške vojne vežbe „Okean 2024“ na Tihom i Severnom Ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru.
Vežbe će trajati do 16. septembra pod generalnim rukovodstvom glavnokomandujućeg Ratne mornarice admirala Aleksandra Mojsejeva.
U vojnim vežbama učestvuje više od 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila.
Takođe će biti uključeno više od 120 aviona i helikoptera pomorske avijacije ruske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga, oko sedam hiljada jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, kao i više od 90 hiljada ljudi.
Ministarstvo navodi da je jedan od osnovnih zadataka ovih vežbi provera gotovosti ruske mornarice za integrisanu upotrebu visokopreciznog i naprednog naoružanja.
Brodovi Crnomorske flote na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2024
RUSIJA
Putin: Najveće pomorske vežbe u poslednjih 30 godina, moramo biti spremni za svaki scenario
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala