- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Izdajnici su pokrenuli rat“: U Gruziji žele da se izvine Južnoj Osetiji zbog 2008. godine

© Sputnik / Basik PipiyaVid Tbilisi
Vid Tbilisi  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Gruzija će smoći snage da se izvini Osetima za vojni sukob 2008. godine, izjavio je osnivač i počasni predsednik vladajuće stranke Gruzijski san Bidždzna Ivanišvili.
„Pronaći ćemo u sebi snage da se izvinimo zbog toga što su izdajnici iz Nacionalnog pokreta 2008. godine pokrenuli rat protiv naših osetskih braće i sestara“, rekao je Ivanišvili.
On smatra da će se sukob završiti iskrenim pomirenjem i praštanjem koje leži u osnovi hrišćanske vere.
Političar je takođe istakao da, ukoliko vladajuća stranka pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima, svi odgovorni za organizaciju vojnih dejstava 2008. godine će biti privedeni pravdi.
Gruzijska vojska je u noći između 7. i 8. avgusta 2008. godine u cilju preuzimanja kontrole nad otcepljenim delom napala teritoriju Južne Osetije, a ruski tenkovi su krenuli u odbranu stanovnika te republike. Posledice tog petodnevnog sukoba su bile ogromne - humanitarna katastrofa, egzodus 30.000 ljudi, pogibija ruskih mirotvoraca i mnogih stanovnika Južne Osetije, kao i veliki broj ranjenih.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
RUSIJA
Haški sud: Gruzija nije počinila ratne zločine u petodnevnom sukobu 2008. godine
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala