- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Haški sud: Gruzija nije počinila ratne zločine u petodnevnom sukobu 2008. godine

© AFP 2023 / ROBIN UTRECHT Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije
Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Međunarodni krivični sud u Hagu i kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda su završili istragu o rusko-gruzinskom sukobu iz 2008. godine, izjavio je tužilac Međunarodnog suda Asad Ahmad Han.

„Danas mogu da potvrdim, da nećemo sprovoditi nove istrage koje se tiču navodne krivične odgovornosti drugih lica ili drugih akcija koje su povezane sa situacijom u Gruziji“, rekao je tužilac, potvrdivši da istraga nije otkrila koji su Gruzijci krivci za ratne zločine.

Međutim, tri zvaničnika iz administracije Južne Osetije su proglašeni krivim i još 30. juna je Međunarodni krivični sud tražio njihovo hapšenje.
U pitanju su Mihail Mindzaev (2005-2008. godine je bio ministar unutrašnjih poslova Republike Južne Osetije, Hamlet Gučmazov (2008. godine je bio načelnik istražnog zatvora u Južnoj Osetiji) i David Sanakojev (2008. godine je bio poverenik predsednika Južne Osetije za ljudska prava, a sada je poslanik i bivši predsednički kandidat).
Prema podacima Međunarodnog krivičnog suda, ova lica su odgovorna za nezakonita hapšenja, mučenja i nehumano ponašanje, podrivanje ljudskog dostojanstva, uzimanje talaca i nezakonito premeštanje lica gruzijske nacionalnosti tokom i nakon oružane faze sukoba.
Istraga suda u Hagu je počela još 2008. godine tužbom gruzijske vlade. Vlasti Republike Južna Osetija i Ruske Federacije su podnele na desetine tužbi u ime stanovnika Južne Osetije za ratne zločine počinjene protiv njih. Ali, kako je prošlog petka izjavio ministar pravde Gruzije Rati Bregvadze, Hag je stavio tačku na polemiku o tome na čijoj je strani bila istina 2008. godine.
Gruzijsku stranu je tokom procesa u Međunarodnom krivičnom sudu, tokom poslednjih deset godina, predstavljao ministar pravde Goča Lordkipanidze. On je uspeo da dokaže međunarodnim sudijama i tužiocu, da skoro svih 162 stanovnika Osetije koji su, prema istrazi predsednika Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina, poginula u oružanom sukobu od 8. do 12. avgusta 2008. godine, nisu bili civili, već policajci Južne Osetije.
Gruzijska vojska je u noći između 7. i 8. avgusta 2008. godine u cilju preuzimanja kontrole nad otcepljenim delom napala teritoriju Južne Osetije, a ruski tenkovi su krenuli u odbranu stanovnika te republike. Posledice tog petodnevnog sukoba su bile ogromne - humanitarna katastrofa, egzodus 30.000 ljudi, pogibija ruskih mirotvoraca i mnogih stanovnika Južne Osetije, kao i veliki broj ranjenih.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Medvedev: Americi je dat signal još 2008. godine u Gruziji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala