- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Americi je dat signal još 2008. godine u Gruziji

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu htele da 2008. godine čuju strahove Rusije, kada je Gruzija prisiljena na mir i nastavile su da sprovode opasan način dejstava, a sada se svet promenio, izjavio je zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Mere kojima je Gruzija bila prinuđena da potpiše mir u avgustu 2008. godine preduzete su kako bi se zaštitili građani. U isto vreme, to je bio signal za SAD i NATO da treba da se uzmu u obzir strahovi Rusije“, napisao je on na Telegramu.

Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Međutim, SAD su, po rečima Medvedeva, ignorisale i nastavile da sprovode opasne akcije.

„Situacija na Kavkazu se promenila. Međutim, SAD i NATO nisu čule i nisu shvatile situaciju, ignorisale su je i nastavile svoje veoma opasne akcije. Tokom 2022. godine smo morali mnogo jače da odgovorimo, a sada se nepovratno promenio i ceo svet“, dodao je Medvedev.

Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema Grad Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada Chinvalija. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
RUSIJA
Predsednik Južne Osetije: Načinili smo sudbonosni korak, idemo kući – u Rusiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala