- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington pokrenuo kampanju protiv ruskih medija: RT – krivac što svet ne podržava dovoljno Ukrajinu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRT
RT - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
Pratite nas
SAD su optužile rusku televiziju RT da Ukrajina zbog njenog uticaja ne dobija dovoljno podrške u svetu i uvele su sankcije protiv medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je deo Sputnjik, i njenog generalnog direktora Dmitrija Kiseljova.

„Jedan od razloga zbog kojih veliki deo sveta ne podržava Ukrajinu u tolikoj meri je širok domet i sfera uticaja RT“, saopštio je Stejt department.

Kako tvrdi šef Stejt departmenta Entoni Blinken, Vašington je dobio nove podatke prema kojima je televizija RT navodno učestvovala u tajnim operacijama mešanja u poslove drugih zemalja, kao i u vojnim nabavkama, te da ima mogućnosti za to. Po njegovim rečima, takve informacije su pružili navodno zaposleni na televiziji.
Zbog toga, SAD, Velika Britanija i Kanada pokreću zajedničku diplomatsku kampanju u cilju ujedinjenja partnera širom sveta kako bi odgovorili na „pretnju RT i drugih ruskih instrumenata uticaja i dezinformacija“, saopštio je Blinken.
On je istakao da su američke diplomate širom sveta dobile instrukcije: moraju svojim saveznicima da pruže „dokaze” o tome kakve mogućnosti navodno ima RT i kako ih „koristi” u različitim državama.
Istovremeno, specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalnu saradnju pri američkom Stejt departmentu Džejms Rubin naknadno je saopštio da RT navodno koriste za uticaj na izbore u drugim zemljama. On tvrdi da su takvi slučajevi otkriveni u Argentini, Nemačkoj i Francuskoj.
Ako ne uspevaju da postignu željeni rezultat, tvrdi Rubin, televiziju navodno koriste za manipulisanje gomilom, izazivanje nasilja i svrgavanje vlasti.
Međutim, zvaničnik nije pružio nikakve konkretne dokaze koji potvrđuju njegove tvrdnje, a Rusija je više puta isticala da se ne meša u izborne procese u drugim zemljama.
Kako je rekao Blinken, vlasti zemalja će samostalno odlučivati kako će odgovoriti na tu pretnju, ali SAD, dodao je, pozivaju da se „odnose prema radu RT na isti način kao prema bilo kojoj obaveštajnoj aktivnosti Rusije na svojoj teritoriji“.
Pored toga, Vašington uvodi sankcije protiv tri strukture i dva fizička lica zbog „tajnih ruskih globalnih operacija uticaja, uključujući mešanje u demokratiju i predstojeće izbore u Moldaviji“. Blinken nije naveo nikakve dokaze.
Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer je saopštila da je moguće da vlasti SAD preduzmu i druge mere borbe protiv RT u budućnosti.
Američko Ministarstvo finansija takođe je uvelo sankcije protiv medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je Sputnjik deo, i njenog generalnog direktora Dmitrija Kiseljova.
Ministarstvo finansija takođe je naložilo da se finansijske transakcije sa medijskom grupom „Rusija sevodnja“ okončaju do 13. novembra 2024. godine.

Oglasila se Zaharova

Povodom novih američkih sankcija oglasila se portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je ironično saopštila da se „u SAD treba pojaviti nova profesija – stručnjak za sankcije koje su uvedene protiv Rusije“.

„Neko mora da prati da se sankcije barem ne ponavljaju, jer je ovo već drugi krug za RT“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Podsetimo, američko Ministarstvo finansija je 4. septembra saopštilo da se uvode sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, ali i glavnoj urednici grupe i RT Margariti Simonjan i čitavom nizu istaknutih rukovodilaca.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izučava mere američkih vlasti i priprema odgovor na njih.
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
RUSIJA
Simonjan poručila Zapadu: Nećete uspeti da nas ućutkate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala