- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simonjan poručila Zapadu: Nećete uspeti da nas ućutkate

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaMargarita Simonjan
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države sankcijama neće uspeti da ućutkaju „Rusija sevodnja“ i televizije RT, izjavila je glavni urednik medijske grupe, čiji je Sputnjik deo, i RT Margarita Simonjan za televiziju „Rusija 1“.
Ona je navela razloge zbog kojih je Vašington uveo sankcije protiv ruskih medija.

„Zašto su to sada uradili? Iz dva razloga. Kao prvo, naši projekti su se pokazali neverovatno uspešnim, naša publika je ozbiljno porasla u poređenju sa vremenom kada smo radili bez ograničenja. Samo prošle godine naši projekti na engleskom jeziku imaju skoro 14 milijardi pregleda. To ih boli. Te brojke su veće nego kod naših najbližih konkurenata – 'Bi-Bi-Si', 'Si-En-En'. Pored toga, imaju i izbore, a to je kod njih razrađen scenario: čim dođu izbori, moraju svima brzo da skrenu pažnju sa Rusijom“, objasnila je Simonjan.

Takođe je podsetila šta se dešavalo pre ove „vriske sa druge strana okeana“ protekle nedelje.
„Uskratili su nam mogućnost da radimo normalno, kao što smo ranije radili u zemljama koje podržavaju Ukrajinu, pre svega u SAD i Evropi. Ukinuta nam je televizija, oduzete dozvole, novac ne može da se prebacuje, ne sme da se radi. Na primer, u Velikoj Britaniji su jednom našem saradniku saopštili da, ukoliko nastavi da sarađuje sa nama, zatvoriće ga na sedam godina zbog kršenja sankcionog režima. Oni misle da će nas tako ućutkati i da ćemo otići. Mi ne možemo da ućutimo i da odemo. Otadžbina nam nije dala naređenje da se povučemo“, kazala je glavna urednica.
U tim zemljama, uključujući SAD, ruski mediji su počeli da rade takoreći „u ilegali“, dodala je ona.
Simonjan je naglasila da su ruski mediji uspeli da pridobiju publiku u drugim zemljama.
„Pored toga što nam je ostalo, pojačano je emitovanje u zemljama koje nam dozvoljavaju da radimo. To su Latinska Amerika, arapski svet. U Africi smo dobro napredovali“, istakla je ona.
Podsetimo, američko Ministarstvo finansija je 4. septembra saopštilo da se uvode sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, ali i glavnoj urednici grupe i RT Margariti Simonjan i čitavom nizu istaknutih rukovodilaca.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izučava mere američkih vlasti i priprema odgovor na njih.
Istočni ekonomski forum u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2024
SVET
Na ovo su mnogi upozoravali: Sloboda medija u Americi konačno je - mrtva /video/
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala