- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na ovo su mnogi upozoravali: Sloboda medija u Americi konačno je - mrtva /video/

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaIstočni ekonomski forum u Vladivostoku
Istočni ekonomski forum u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2024
Pratite nas
Američke sankcije koje su SAD uvele ruskim medijima, između ostalog i Sputnjiku, pokazuju da je sloboda govora, za koju se Zapad nekada zalagao, na toj strani sveta mrtva. Uzbunjivači koji su upozoravali javnost na zloupotrebe vlasti i kompanija nestaju iz javnosti, a zakoni na Zapadu su sve rigorozniji. Sve ukazuje da vlasti žele potpunu kontrolu.
Ovako u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ novi paket američkih sankcija medijskoj grupi „Rusija sevodnja“ komentariše novinar RT Balkan, Marko Nikolić. On napominje da je u planu EU da uskoro usvoji zakone koji će uspostaviti potpunu kontrolu nad društvenim mrežama koja će se ogledati i kroz privatne, lične profile, dakle, u pitanju neće biti samo mediji.
U tom kontekstu treba posmatrati i hapšenja srpskih državljana u Hrvatskoj, jer su na svoje profile na društvenim mrežama kačili pesme.

„Cenzura je nešto što će se ogledati kroz svačiji život, to neće biti samo pitanje medija. Sankcije koje su uvedene Sputnjiku i RT, kao i Margariti Simonjan, videćemo kako će uticati na ostale zaposlene. To je nešto što se od Zapada očekuje i to je uvertira pred izbore u Americi“, ocenjuje Nikolić.

Zapadu može samo da bude žao

Mongolija se ni kriva ni dužna našla u fokusu zapadne pažnje zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina. Na države kao što je Mongolija, bogate prirodnim resursima, Zapad pažnju obraća samo kada su u pitanju psihološke operacije protiv Rusije – kao što pokušavaju u Jermeniji, Gruziji i, uostalom duž ruskih granica, kaže Nikolić.
Mongolija se onoga što Zapad pokušava da uradi u Jermeniji, Gruziji, ili Belorusiji i Kazahstanu, gde su pokušani pučevi, spasava samo time što se nalazi između Rusije i Kine.
Reakcija Zapada na Putinovu posetu Mongoliji je znak slabosti, tvrdi naš sagovornik.

„Ne vuku oni više poteze na šahovskoj tabli. Oni sada mogu samo da reaguju na poteze druge strane, koje vuku zemlje BRIKS, da posmatraju šta se dešava i da na osnovu toga vuku poteze. Ranije je Zapad igrao četiri poteza unapred – sada se obrće igra“, navodi on.

Zato Zapad može samo da „žali“ zato što je Putin posetio Mongoliju, dodaje Nikolić.

Zašto Putin navija za Kamalu

Prema Nikolićevim rečima, održavanje Istočnoazijskog ekonomskog foruma pokazuje da je Rusija zemlja kojoj zapadne sankcije ne mogu ništa – to je još 2014. bilo jasno. Vladimir Putin je još tada rekao da je Zapad, uvodeći joj sankcije, učinio Rusiji uslugu, jer je od tada počeo ruski ekonomski preporod.
Značaj koji se pridaje Istočnoazijskom ekonomskom forumu pokazuje stratešku opredeljenost Rusije ka istoku, ka državama koje, kako Nikolić kaže, napreduju svetlosnim godinama u odnosu na Zapad.
Jedna od glavnih poruka koje je Putin poslao sa foruma je ona da na američkim izborima podržava Kamalu Haris. To, prema rečima našeg sagovornika, nije ništa novo – Putin se na sličan način šalio i dok je Džo Bajden važio za predsedničkog kandidata.
„Uz tu administraciju je sve predvidivo. Sve karte su otvorene“, kaže Nikolić.
Mnogi tvrde da bi Rusija trebalo da navija za Donalda Trampa, međutim, Donald Tramp iz 2016. i Donald Tramp iz 2024. nisu iste osobe u političkom smislu, dodaje on.

„Tramp 2024. godine nije isti čovek. To je čovek koga podržavaju najveći biznisi, najveći konglomerati američke ekonomije – Piter Til, Ilon Mask… To su ljudi koji vode priču. Tu sada postoje dva tabora, ali Tramp više nije čovek koji je antiestablišment, to više nije čovek koji je neprihvatljiv. On je nepredvidiv – sećamo se kako je „opaljivao“ tvitove, pa u odnosu na to berza raste ili pada. Njegova nepredvidivost ne donosi stabilnost. Ne zna se hoće li SAD upasti u Venecuelu, da li će naterati Tajvan da napadne Kinu. Kod Demokrata je sve to toliko jednostavno i predvidivo“, tvrdi Nikolić.

Ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
RUSIJA
Peskov: Neka na Zapadu sami dešifruju ton Putinove izjave o Kamali Haris
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala