Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković s Hađijanisom o teroru Prištine nad Srbima na KiM

© Tanjug / TANJUG VIDEOPetar Petković i Kirjakos Hađijanis
Petar Petković i Kirjakos Hađijanis - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković informisao je danas poslanika Republike Kipar, specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu i potpredsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, Kirjakosa Hađijanisa o svakodnevnom nasilju i teroru Prištine nad Srbima na KiM.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da će „upad, do zuba naoružanih Kurtijevih specijalaca, u sedišta Privremenih organa u četiri opštine na severu pokrajine, u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u prostorije Pio Fonda, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, imati nesagledive posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.
Petković je sagovorniku predočio da ovde nije reč o paralelnim institucijama, već o institucijama Republike Srbije koje bi trebalo da budu osnova za formiranje Zajednice srpskih opština, na čemu insistira i međunarodna zajednica, a Priština na sve načine pokušava to da izbegne, više od 11 godina.
Sa druge strane, radi se o institucijama, koje Srbima ali i drugim zajednicama pružaju osnovne usluge od životnog značaja, od socijalnih davanja, preko plata i penzija, neophodnih za održanje njihove elementarne egzistencije, rekao je Petković.
Ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja, gašenje Poštanske štedionice, upad u prostorije Pošte Srbije i događaji od pre osam dana, siguran su put ka progonu i konačnom etničkom čišćenju Srba sa teritorije naše južne pokrajine, a gotovo svakodnevni etnički motivisani zločini i neosnovana privođenja i hapšenja, dovode u pitanje i fizički opstanak srpskog naroda, upozorio je Petar Petković.
Petković se zapitao šta još treba da se desi, pa da međunarodna zajednica preduzme konkretne korake i zaustavi Kurtija, čiji svaki potez vodi ka izazivanju sukoba na severu pokrajine i novoj eskalacije situacije na terenu, sa neslućenim posledicama za ceo region.
Petković je naglasio da, uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, što je preduslov da se pronađe rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština, saopštila je Kancelarija za KiM.
Petković je zahvalio svom sagovorniku na čvrstoj i principijelnoj podršci Kipra suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala