- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Operater drona u Harkovskoj oblasti   - Sputnik Srbija

UŽIVO UN: Spremni smo da posetimo Kursku oblast, potrebna dozvola Rusije

Pratite nas
Tokom protekle nedelje, ruske snage sprečile su skoro 30 pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da prodru na teritoriju Luganske Narodne Republike, gubici ukrajinske strane su iznosili skoro 12.000 vojnika, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko. Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 16.09.2024
22:07 16.09.2024
Ruska PVO uništila je u periodu od 21.55 do 22.25 časova osam ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Brjanske oblasti i jedan iznad Kurske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
19:57 16.09.2024
19:57 16.09.2024
Predstavnicima UN treba dozvola ruskih vlasti da posete Kursku oblast, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
„Naš kratak odgovor je – da, spremni smo da to uradimo, ali biće nam potrebna dozvola Ruske Federacije“, rekao je Dižarik na brifingu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da je izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andreja Sibige da je Ukrajina pozvala predstavnike UN i Međunarodnog Crvenog krsta da posete naselja u Kurskoj oblasti koje su napale ukrajinske oružane snage – provokacija.
18:25 16.09.2024
Estonska odbrambena kompanija „Frankenburg Technologies“ saopštila je da će početi da proizvodi protivdronske raketne sisteme u Ukrajini, prenosi agencija Blumberg.
Kako napominje agencija, reč je o kompaniji koja je otvorena u januaru ove godine.
Blumberg nije naveo datum početka proizvodnje.
16:48 16.09.2024
U Kurskoj oblasti doneta je odluka o obaveznoj evakuaciji naselja u Riljskom i Homutovskom okrugu, koja se nalaze uz granicu sa Ukrajinom, saopštio je gubernator oblasti Aleksej Smirnov na svom Telegramu.
„Na osnovu operativnih informacija, regionalni operativni štab je, u cilju bezbednosti, doneo odluku o obaveznoj evakuaciji naselja Riljskog i Homutovskog okruga, koji se nalaze u zoni od 15 kilometara uz granicu sa Ukrajinom“, precizirao je on.
16:30 16.09.2024
Rim ne razmatra odluku o korišćenju dalekometnog oružja koje se isporučuje Ukrajini za napade na teritoriju, izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni.
„Za nas je važno da Kijev stvori najbolje uslove za mirovne pregovore. Što se tiče dozvole za upotrebu dalekometnog oružja, jasno je da te odluke donose pojedine zemlje koje isporučuju ovo oružje, uzimajući u obzir odgovarajuće zakone“, rekla je Melonijeva na konferenciji za novinare posle sastanka sa britanskim kolegom Kirom Starmerom.
„U Italiji se, kao što znate, o ovoj dozvoli danas ne raspravlja. Ovaj stav je podeljen sa saveznicima“, rekla je Melonijeva, napominjući da odluka o ovom pitanju ne treba da se doživljava kao odustajanje od podrške Ukrajini, već će pomoć trajati dokle god bude potrebno.
15:11 16.09.2024
12:14 16.09.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije gađale su infrastrukturu vojnog aerodroma, pogon za proizvodnju bespilotnih letelica i četiri objekta za njihovo skladištenje;
Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
Ukupni gubici ukrajinskih snaga iznosili su 1915 ljudi;
▪Grupa „Zapad“ je poboljšala taktičku poziciju i porazila niz brigada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući brigadu „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji);
▪Grupa „Centar“ je odbila 9 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika iznosili su oko 530 vojnika;
▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 20 projektila Vampir, 13 bespilotnih letelica i bombu Hamer;
▪Grupa "Istok" popravila je položaj i odbila kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio oko 115 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 550 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Jug";
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 70 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Sever“.
▪Oružane snage Ukrajine gubile su 50 vojnika kao rezultat dejstva ruske grupe Dnjepar.
11:08 16.09.2024
Ruske trupe oslobodile naselja Uspenovka i Borki u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.
Još sa brifinga:
▪Tokom proteklog dana gubici Oružanih snaga Ukrajine na kurskom pravcu iznosili su više od 350 vojnika;
▪Tokom čitavog perioda sukoba u Kurskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 13.800 vojnika i 115 tenkova;
▪Ruske oružane snage su odbile tri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju rusku granicu u Kurskoj oblasti, neprijatelj je izgubio oko 50 ljudi;
▪Ruska avijacija je gađala položaje 18 brigade Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj i Sumskoj oblasti.
08:27 16.09.2024
Ruska vojska je napala ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u nekoliko ukrajinskih regiona, rekao je za Sputnjik Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu.
„Tri projektila su doletela u grad Obuhov (Kijevska oblast) i okolinu. Pogođeno je ljudstvo i tehnika u tajnom skladištu“, rekao je on.
Lebedev je istakao da je serija eksplozija odjeknula i u Kijevskoj oblasti i predgrađu ukrajinske prestonice. U gradu Fastovu pogođena su skladišta na železnicičkoj pruzi.
U predgrađu Žitomira, gde su se preselili nacionalistički elementi iz Nikolajeva, odjeknule su dve eksplozije.
Eksplozije su se čule i u gradu Vasiljkov u Kijevskoj oblasti i gradu Kanevu u Čerkaskoj oblasti. U poslednjem, prema podacima proruskog pokreta otpor, ukrajinske snage su imale značajne gubitke.
Pored toga, napadi su izvedeni i na objekte u u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Hmeljnickoj i Vinickoj oblasti Ukrajine.
07:07 16.09.2024
U Kijevu su dejstvovali sistemi protivvazdušne odbrane, rekao je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popko.
On je zamolio stanovnike da ostanu u skloništima dok je na snazi upozorenje o vazdušnom napadu.
07:06 16.09.2024
Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, pišu mediji.
Drugi detalji nisu navedeni.
07:05 16.09.2024
Tokom protekle nedelje, ruske snage sprečile su skoro 30 pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da prodru na teritoriju Luganske Narodne Republike, gubici ukrajinske strane su iznosili skoro 12.000 vojnika, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko.
„Analiza toka specijalne vojne operacije na granicama LNR za proteklu nedelju: od 7. septembra do 13. septembra 2024. godine jedinice grupa „Jug“ i „Zapad“ odbile su 26 kontranapada protivnika. Gubici oružanih formacija Ukrajine u zoni odgovornosti grupa „Sever“, „Jug“ i „Zapad“ tokom ovog perioda iznosili su oko 11.980 ukrajinskih militanata i plaćenika – 625 više nego nedelju dana ranije“, rekao je on.
Maročko je dodao da je ruska vojska tokom protekle nedelje uništila 27 tenkova, 134 artiljerijska i višecevna raketna sistema, 23 stanice za elektronsko i protivbaterijsko ratovanje, 46 skladišta municije, kao i preko 300 različitih neprijateljskih borbenih vozila, uključujući dva Bredlija i 4 oklopna transportera M113, američke proizvodnje.
07:01 16.09.2024
U Belgorodu je odjeknula serija eksplozija, nakon što se oglasila sirena za vazdušnu opasnost, javlja dopisnik Sputnjika.
Kako je saopštio gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov, tom prilikom povređeno je osam osoba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala