- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova studija: Tinejdžeri koji koriste vejp češće pate od lošeg mentalnog zdravlja

vejping - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2024
Pratite nas
Nova naučna studija je otkrila da je kod australijskih srednjoškolaca sa simptomima teške depresije postojala dvostruko veća verovatnoća da su pušili elektronske cigarete - „vejp“.
Studija je takođe otkrila da je jedna petina učenika u nižim razredima imala umerene do teške simptome depresije i pokazala potrebu za ranom intervencijom u pogledu njihovog mentalnog zdravlja i pušenje, objavio je Gardijan.
Studija, koja je objavljena u časopisu Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, bila je deo programa prevencije vejpinga – Naša budućnost, koju je vodio Matilda centar Univerziteta u Sidneju.
Više od 5.000 učenika uzrasta od 12 do 14 godina ispitano je 2023. godine u okviru ove studije, a tinejdžeri iz 40 škola širom Australije odgovarali su na pitanja o različitim temama.
Te teme su uključivale upotrebu droga, vejping, moguću buduću upotrebu droga i teme mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, anksioznost, stres i slabo blagostanje.
Prema studiji, 22% ispitanih tinejdžera imalo je umerenu do tešku depresiju, 20% je imalo umerenu do tešku anksioznost, a jedna trećina je iskusila slabo blagostanje.
Profesor Emili Stokings rekla je da, iako je istraživanje pokazalo da je samo 8% studenata koristilo vejp, oni sa simptomima teške depresije dvostruko češće koriste e-cigarete. A oni koji su prijavili umerene nivoe stresa imali su 74% veću verovatnoću da su probali vejping, dok su oni sa visokim nivoom stresa imali 64% veću verovatnoću da su probali vejping.
Studija pokazuje jasnu korelaciju između mentalnog zdravlja i vejpinga, ali ne kaže da li vejping uzrokuje loše mentalno zdravlje, ili obrnuto.
Profesor Stokings kaže da je, na osnovu dokaza iz prethodnih studija, to verovatno "dvosmerno".
„Očigledno je zašto bi tinejdžeri bili podložni vejpingu, s obzirom na svetle boje, ukuse i pametan marketing proizvoda“.
Međutim, dodavanje nikotina u proizvod ga je učinilo nesumnjivo zavisnim.
„Nikotin je neverovatno efikasan, kada uđe u krvotok u nekoliko sekundi pogađa vaš mozak“, rekla je ona.
Tri aspekta koji čine vejping „savršenom olujom“ su društveni aspekt, odnosno činjenica da mladi vejpuju u društvu prijatelja, zatim nikotin koji izaziva zavisnost i rizično ponašanje koje je uključeno, objasnio je Dan Hermens, profesor mentalnog zdravlja i neurobiologije mladih na Univerzitetu Sanšajn Koust.
On objašnjava da mozak tinejdžera ima „preuveličan odgovor na rizično ponašanje“.
Mozak može da reaguje na događaje preuzimanja rizika oslobađanjem dopamina - hormona dobrog osećanja - a istraživanja sugerišu da ovaj odgovor može biti dva do sedam puta veći kod adolescenata.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala