- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artiljerijsko oruđe pion u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska zauzela mesto Skučno u DNR; Gubici Ukrajinaca i na volčanskom i lipcovskom pravcu

Pratite nas
Sistemi PVO uništili su tokom noći dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Eksplozije su odjeknule u Kijevu i okolini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 02.09.2024
Vežbe morske pešadije Tihookeanske flote - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2024
RUSIJA
Sumorni dani za Ukrajinu: Rusija proizvodi više oružja nego što Zapad isporučuje Kijevu
22:08 02.09.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Černigovskoj i Dnjepropatrovskoj oblasti Ukrajine.
21:01 02.09.2024
Visokonaponski vod za isporuku električne energije snage 330 kW „Ferosplavna 1“ automatski je isključen u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, u funkciji je i dalje vod „Dnjeprovska“ snage 750 kW, navodi se u saopštenju na Telegramu stanice.
Napominje se da su svi blokovi Zaporoške nuklearke trenutno ugašeni i da su u „hladnom stanju“, a oprema se održava u skladu sa svim potrebnim propisima pod strogom kontrolom standarda radijacione bezbednosti.
Radijacioni fon na stanici i okolini je nepromenjen, na nivou je koji odgovara normalnom radu agregata i ne prelazi prirodne vrednosti, precizira se u saopštenju.
18:16 02.09.2024
Ruska vojska na području SVO - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2024
RUSIJA
Ruski ministar odbrane otkrio recept za uspeh na ratištu
17:21 02.09.2024
15:45 02.09.2024
Holandija je dodelila novi paket pomoći Ukrajini u ukupnoj vrednosti 200 miliona evra, saopštio je holandski premijer Dik Šuf tokom posete Zaporožju koji kontroliše Kijev.
„Moramo učiniti sve što je moguće da pomognemo Ukrajini, ne samo na frontu, već i u svakodnevnom životu. Stoga Holandija pruža novi paket pomoći od više od 200 miliona evra“, rekao je premijer i precizirao da će sredstva biti upotrebljena prvenstveno za zaštitu i remont energetske infrastrukture, kao i za pružanje humanitarne pomoći.
Premijer se nalazi u prvoj svojoj poseti Ukrajini od kada je na ovoj funkciji, gde se sastao se Vladimirom Zelenskim.
13:16 02.09.2024
Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o situaciji u Kurskoj oblasti:
Ruska vojska sprečila je tri pokušaja napada Ukrajinaca u pravcu Olgovke i Kremjane u Kurskoj oblasti;
Ukrajinska vojska je na kurskom pravcu za poslednja 24 sata ostala bez 240 vojnika i 14 jedinica oklopne tehnike;
Ruska avijacija je izvela napade na položaje ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti koja se graniči sa ruskom Kurskom oblašću. Mete su bili lokacije gde je razmešteno ljudstvo i vojna tehnika kijevskih snaga;
Ukupno je od početka napada Ukrajinse na rusku Kursku oblast kijev izgubio više od 8.900 vojnika i 80 tenkova.
13:16 02.09.2024
11:32 02.09.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska grupacija „Centar“ zauzela je mesto Skučno na pokrovskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe je nanela gubitke ukrajinskoj vojsci kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Odbila je devet kontranapada Ukrajinaca, a tom prilikom Kijev je ostao bez 475 vojnika;
Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su svoje taktičke položaje za protekla 24 sata i u minulim borbama likvidirale do 540 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Jug“ nastavila je da napreduje u dubinu ukrajinske odbrane, odbila je kontranapad snaga Kijeva, a u borbama ukrajinska vojska izgubila je do 520 vojnika;
Grupacija „Sever“ je na Volčanskom i Lipcovskom pravcu nanela poraz oružanim snagama Ukrajine u područjima Harkova i Volčanska;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i nanela gubitke ukrajinskoj vojsci koja je ostala bez 110 vojnika i oklopnog vozila M113 američke porizvodnje;
Grupa „Dnjepar“ je nanela gubitke ukrajinskim formacijama, a ukrajinska vojska je za prethodna 24 sata izgubila do 70 vojnika u blizini mesta Novodanilovka, Lobkovo u Zaporoškoj oblasti, Tokarevka, Berislav u Hersonskoj, kao i u samom Hersonu;
Ruska avijacija izvela je grupni napad na energetske i vojne objekte u Ukrajini, svi ciljevi su izvrešni i svi ruski avioni koji su učestvovali u operaciji su se vratili na bazu.
11:02 02.09.2024
U delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske tokom granatiranja oštećen je jedan objekat kritične infrastrukture, saopštio je šef vojne administracije Aleksandar Prokudin iako nije precizirao o kakvom objektu je reč.
Ubrzo se oglasio i šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleg Sinjegubov koji je rekao da je u Bodoguhovskom rejonu takođe oštećen objekat infrastrukture, kao i da je eksplozija odjeknula jutros oko osam sati po lokalnom vremenu. Takođe nije precizirao o kakvom objektu je reč.
10:59 02.09.2024
Ruska vojska zauzela je uporošte ukrajinskih snaga severno od sela Rabotino na orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je zamenik predsednika koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Rusije Vladimir Rogov.
„Ofanziva ruskih snaga severno od Rabotina se nastavlja. Ukrajinci su izgurani iz još jednog uporišta i prinuđeni su da se povlače“, rekao je on.
10:41 02.09.2024
07:18 02.09.2024
Tokom protekle nedelje, ruska vojska je odbila 39 pokušaja neprijatelja da izvrši kontranapad na granice Luganske Narodne Republike, uništivši skoro 12.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko.
„Analiza toka specijalne vojne operacije na granicama LNR u protekloj sedmici… Od 24. avgusta do 30. avgusta 2024. godine jedinice grupe Jug i „Zapad“ odbile su 39 kontranapada – zabeleženo je značajno povećanje aktivnosti neprijatelja… Gubici oružanih formacija Ukrajine u zoni odgovornosti grupa Severa, Juga i Zapada tokom ovog perioda iznosili su oko 11.870 ukrajinskih militanata i plaćenika – nastavlja se rast gubitaka u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je on.
Sagovornik agencije je dodao da je ruska vojska u navedenom periodu uništila 8 tenkova, uključujući Abrams i Leopard, 5 višecevnih raketnih sistema, 130 topova, poljske artiljerije, 39 stanica za elektronsko i protivbaterijsko ratovanje, 34 skladišta municije, kao i preko 400 raznih borbenih vozila ukrajinske vojske.
07:10 02.09.2024
Eksplozije su odjeknule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
07:10 02.09.2024
Sistem PVO je dejstvovao iznad Belgoroda, napisao je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Prethodno je u regionu proglašena raketna opasnost. Kako je javio dopisnik Sputnjika, u gradu su se čule jake eksplozije.
„Naš sistem protivvazdušne odbrane dejstvovao je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Pogođen je jedan javni i jedan komercijalni objekat u Begorodu. Zapalio se i automobil", napisao je Gladkov.
Pored toga, u selu Dubovo zapalile su se dve kuće i četiri automobila. Vatrogasci iz Ministarstva za vanredne situacije gase požare.
07:10 02.09.2024
Sistemi PVO uništili su tokom noći dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije, dežurnim sistemima protivvazdušne odbrane uništena su dva ukrajinska bespilotna letelica“, ističe se u tekstu.
Jedan dron je oboren iznad teritorije Belgorodske oblasti, a drugi iznad Crnog mora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala