Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Pojačano prisustvo Kfora na mostu na Ibru. - Sputnik Srbija

Zgrade srpskih institucija na severu KiM blokirane, oglasio se i NATO

Pratite nas
Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza stacionirana je policija. Pojačano je i prisustvo Kfora na mostu na Ibru. Pripadnici češkog kontingenta napravili su kordon na sredini mosta, ali su se posle nekoliko sati povukli.
U džipovima, naoružani dugim cevima, policajci su ispred sedišta Privremenih opštinskih organa u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku.
Policija je i u Kosovskoj Mitrovici, i to ispred zgrade u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispred zgrade Privremenog organa, u blizini mosta sa obe strane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:36 31.08.2024
Kfor: Pratimo situaciju i na oprezu smo
Misija Kfor nije bila konsultovana tokom jučerašnje akcije specijalnih snaga kosovske policije u četiri opštine na severu. Pratimo situaciju i na oprezu smo, spremni da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo ispunili svoj mandandat UN, navodi se u pisanom odgovoru Kfora za Kosovo onlajn.
„Kfor prati situaciju i ostaje na oprezu. U dobrom je položaju da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio da ispunjava svoj mandat UN-a i da odgovori na svaki dalji relevantan razvoj događaja“, naglašava se u odgovoru.
Dodaje se da Kfor nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku EU, obezbeđujući bezbednosni okvir neophodan da diplomatija napreduje.
„Ovo je jedini način da se reše nerešena pitanja i dođu do rešenja koja poštuju prava svih zajednica“, ističe se u odgovoru.
Dodali su da očekuju blagovremene konsultacije u vezi sa svakom akcijom tzv. kosovske policije ili KBS koje mogu da utiču na bezbednost.
„Radnje nisu bile adekvatno konsultovane niti koordinisane sa Kforom. Kfor očekuje blagovremenu koordinaciju svake akcije kosovske policije ili kosovskih bezbednosnih snaga koja bi mogla da utiče na bezbednost“, naglašava se u odgovoru.
U nastavku odgovora se podseća da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine kako bi obezbedio sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja - u svakom trenutku i nepristrasno.
Podseća se da je Kfor treći bezbednosni odgovor, posle kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks) sa kojima su u bliskoj saradnji.
20:30 31.08.2024
NATO veoma razočaran jučerašnjim akcijama takozvane kosovske policije
NATO je saopštio da je veoma razočaran jučerašnjim akcijama takozvane kosovske policije na severu Kosova i Metohije koje, kako je rečeno, nisu koordinisane sa Kforom, uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.
"Potrebna je deeskalacija i puno angažovanje u dijalogu sa EU", napisala je na platformi Oksportparol NATO-a Fara Daklala.
U saopštenju se navodi i da je Kfor u potpunosti spreman da održi svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 za sve zajednice na KiM.
20:26 31.08.2024
Unmik: Akcije tzv. kosovske policije utiču na bezbednost, stabilnost i mir
Akcije tzv. kosovske policije na severu utiču na socioekonomska prava pogođenih zajednica, kao i na bezbednost, stabilnost i mir, saopštila je danas misija Unmik, nakon razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom Unmika na KiM Karolin Zijade.
Nakon operacija tzv. kosovske policije u institucijama koje finansira Srbija u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, Zijade se sastala sa predstavnicima Srpske liste i izazila duboku zabrinutost zbog ovih jednostranih akcija, navodi se u saopštenju Unmika.
Ona je ponovila poziv na konstruktivne razgovore o ovim pitanjima, u okviru dijaloga koji predvodi EU.
''Ove akcije utiču na socioekonomska prava pogođenih zajednica i na dobrobit svih pojedinaca. One takođe potkopavaju napore da se konsoliduje poverenje između različitih zajednica i da se održi bezbednost, stabilnost i mir“, naveo je Unmik na mreži Iks.
19:28 31.08.2024
Srpska lista: Potrebna hitna akcija međunarodnih predstavnika i povratak na pređašnje stanje
Delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Zlatanom Elekom imala je danas u Prištini sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, a nakon toga i sa zamenikom komandanta KFOR generalom Federikom Bernakom u sedištu ove misije, kao i sa šeficom UNMIK Karolin Zijade.
Predstavnici Srpske liste su ukazali na potrebnu hitne akcije međunarodnih predstavnika, povratak na pređašnje stanje i sprečavanje novih jednostranih poteza u režiji Aljbina Kurtija kojima se proteruju Srbi sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju SL.
"Zahtevali smo veće prisustvo snaga KFOR na severu Kosova i Metohije i zaštitu srpskog stanovništa koje je na udaru režima u Prištini te angažovanje svih da se sačuva mir na ovim prostorima", navedeno je u saopštenju Srpske liste.
Predstavnici Srpske liste ističu da su jasno podvukli da je jučerašnji upad direktno ugrozio rad hiljada Srba, ali i pružanje usluga za desetine hiljada Srba i ostalih građana na Kosovu i Metohiji.
"Ponovili smo naš zahtev i očekivanje da most na Ibru neće biti otvoren jer je to neuralgična tačka koja može dodatno pogoršati krhku bezbednosnu situaciju, te da očekujemo odgovorno ponašanje svih aktera kako bi se sačuvao mir", navodi se u saopštenju.
Posebno su, kako se dodaje, naglasili da je srpski narod čvrsto opredeljen za mir te povratak dijalogu kako bi se rešila sva otvorena pitanja na demokratski i civilizovan način a ne uz brutalnu upotrebu sile i jednostrane akcije režima u Prištini.
Predstavnici Kvinte su ponovili stav iznet u svom sinoćnjem saopštenju, da ni na koji način nisu podržali jučerašnju jednostranu akciju kosovskih institucija. Da su te akcije sprovedene bez koordinacije sa njima, te da očekuju da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog kojim upravlja Evropska unija. Ponovili su da su zbog jednostranih akcija Kosovu uvedene i odgovarajuće mere koje su i dalje na snazi, navodi se u saopštenju Srpske liste.
19:26 31.08.2024
Petković: Ratni huškači iz Prištine najveća pretnja miru u Evropi
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je nadu da će umesto sa tolerisanjem ratnohuškačke kampanje, Priština konačno biti suočena sa sankcijama i izolacijom, jer bi, kako je istako, sve drugo bila bi poruka podrške nasilju nad miroljubivim i golorukim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.
"Ratni huškači iz Prištine, čiji je Vljosa Osmani portparol pred međunarodnom javnošću, danas su najveća pretnja miru i demokratiji u Evropi, i njihova opsesivna misija je da Srbiju uvuku u sukobe sa NATO, ne mareći za tragične posledice koje bi to imalo ne samo po Srbiju i srpski narod", naveo je Petković u saopštenju.
Kako je ocenio, patološka mržnja Vljose Osmani prema Srbiji i Srbima izbija iz nje u svakoj prilici, pa i na međunarodnim skupovima poput Globseka, gde se bez trunke srama pojavila da govori o demokratiji i ljudskim pravima, samo dan nakon što je Priština na sever Kosova i Metohije poslala svoje nacionalističke falange da terorišu srpski narod i napadaju srpske institucije".
Prema njegovim rečima, Osmani, koja se lažno izdaje za takozvanu predsednicu takozvanog "Kosova", jeste zapravo "predstavnica jednog bizarnog pravnog provizirijuma i tamnog vilajeta na geografskoj karti, gde je postalo normalno i dopustivo sve ono što je sramno i nedopustivo igde drugde u civizovanoj Evropi".
Nivo nasilja i obespravljenosti koje svakodnevno trpe i preživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji ne postoji nigde u mirnodopskim svetu, naglasio je Petković uz ocenu da je "neverovatno što predstavnici evropske političke i akademske zajednice okupljeni na Globseku trpe Vljosu Osmani i njene cinične parole o ljudskim pravima, i što uopšte tolerišu prisustvo predstavnika Prištine na jednom forumu koji bi trebalo da se bavi mirom i bezbednošću na našem kontinentu".
"Cinizam i lažljivost predstavnika Prištine koji mesecima svoje etnonacionalističko divljanje kriju iza fraza o vladavini prava, jeste uvreda za svakog ko iskreno želi mir i demokratiju na našem kontinentu", ocenio je Petković.
On je izrazio nadu da će "umesto sa tolerisanjem njihove ratnohuškačke kampanje, etnonacionalisti iz Prištine konačno biti suočeni sa sankcijama i izolacijom, jer sve drugo bila bi poruka podrške nasilju nad miroljubivim i golorukim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji".
17:57 31.08.2024
Barnaka sa Srpskom listom: Kfor pripremljen da reaguje u svim važnim bezbednosnim situacijama
Zamenik komandanta Kfora, brigadni general Federiko Bernaka razgovarao je sa delegacijom Srpske liste predvođene predsednikom Zlatanom Elekom, i istakao da je misija NATO na KiM "dobro pripremljena da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima".
Bernaka je u Prištini primio Srpsku listu u sedištu Misije, a kako se navodi u saopštenju Kfora, tokom razgovora razmenili su stavove o najnovijem bezbednosnom razvoju, uključujući situaciju na severu i zabrinutost Srba.
On je poručio da Kfor ima "vidljivu i fleksibilnu prisutnost širom Kosova" i da je dobro pripremljen da reaguje u svim relevantnim bezbednosnim događajima.
Ponovio je posvećenost misije da doprinese bezbednosti i stabilnosti "za sve ljude koji žive na Kosovu, u svim okolnostima i nepristrasno, u skladu sa dugogodišnjim mandatom UN".
"U tom smislu, Kfor nastavlja da potpuno podržava dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine - da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svim okolnostima i nepristrasno", navodi se u saopštenju.
Iz Kfora su ponovili da su treća bezbednosna instanca, nakon tzv. kosovske policije i Euleksa.
14:31 31.08.2024
Održan sastanak Srpske liste sa predstavnicima Kvinte i EU
Završen je sastanak delegacije Srpske liste sa predstavnicima Kvinte i EU. Sastanak je trajao dva sata, a posle njega nije bilo izjava, prenosi Kosovo onlajn.
Uskoro bi trebalo da uslede sastanci predstavnika Srpske liste sa predstavnicima Unmika i Kfora.
14:27 31.08.2024
Most na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
SRBIJA
Vučić o akcijama Prištine: Ne razumem šta je smisao sem da se isprovocira Srbija
13:34 31.08.2024
Povukli se pripadnici češkog kontingenta Kfora iz kordona na mostu na Ibru.
12:13 31.08.2024
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
SRBIJA
Vučević: Nastavlja se Kurtijev teror nad Srbima, ne smemo da nasednemo na provokacije
11:57 31.08.2024
Srpska lista Leposavić: Kurti odgovorne za eksplozije neka potraži u redovima svojih kriminalaca
Srpska lista u Leposaviću izdala je saopštenjem u kojem „odlučno demantuje pokušaje Prištine i Kosovske policije da dezinformacijama i lažnim optužbama bace ljagu na srpski narod povodom vesti da je bačena eksplozivna naprava u blizini zgrade bivšeg komiteta“, prenosi TV Most.
„Providna je i već viđena igra Prištine u čijoj režiji se i to ne prvi put, kreiraju ovakvi i slični događaji. Ova vest puštena je s ciljem da se kriminalizuju i targetiraju Srbi i da se skrene pažnja s činjenice da Aljbin Kurti sprovodi svoje nasilne i jednostrane akcije i zatvara srpske institucije na severu KiM“, navodi se u saopštenju.
Srpska lista Leposavić poziva Srbe da ostanu mirni i dostojanstveni, „a odgovorne za sprovođenje ovakvih akcija neka Kurti i Svečlja potraže u redovima svojih plaćenih Srba iz Leposavića, dokazanih kriminalaca, narkomana i piromana“.
11:28 31.08.2024
Princ Aleksandar Karađorđević osudio upad u srpske institucije na severu KiM
Princ Aleksandar Karađorđević osudio je danas upade specijalnih snaga pod kontrolom Prištine u srpske institucije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.
„Brutalnost i nasilje koje Kurtijeve snage izvode na Kosovu i Metohiji nad Srbima su čist teror nad nealbanskim stanovništvom“, istakao je on u saopštenju i ukazao da međunarodna zajednica mora da preduzme konkretne korake, a ne samo da apeluje, i zaustavi najbrutalniju diskriminaciju i poniženje koje Srbi na KiM trpe zbog samovolje i, suštinski, rasističkog ponašanja takozvane „države Kosovo“.
„Ovakav tretman koji Srbi u našoj južnoj pokrajini imaju je nedopustiv i skandalozan“, naveo je Aleksandar Karađorđević i naglasio da novi pokušaj etničkog čišćenja Srba mora da se zaustavi.
Dodao je da Srbi žele samo ono što svaka osoba na ovom svetu zaslužuje - priliku da vode normalan, miran život na mestu gde su njihovi preci živeli vekovima.
„Kosovo i Metohija je bilo, jeste i uvek će biti u srcu svakog pripadnika našeg naroda. Naša Sveta zemlja je mesto na kome je naša država stvorena i koje predstavlja suštinu našeg duhovnog bića. To se nikada neće i ne može promeniti“, istakao je Aleksandar Karađorđević.
11:12 31.08.2024
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
SRBIJA
Vučić sa Lajčakom: Zatražio sam konkretnu reakciju EU u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji
10:29 31.08.2024
Kordon na mostu na Ibru, parkirana i dva oklopna vozila Kfora
Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici pojačano je prisustvo pripadnika Kfora, a osim italijanskih karabinjera, koji su stalno stacionirani na mostu, tu su i pripadnici češkog kontingenta.
Pripadnici Kfora napravili kordon na sredini mosta na Ibru. - Sputnik Srbija
Vojnici Kfora su sa opremom za razbijanje demonstracija i na mostu su formirali kordon.
Na mostu na Ibru parkirana su i dva oklopna vozila Kfora.
10:28 31.08.2024
U podne sastanak delegacije Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte, potom i u komandi Kfora
Svi ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji i predstavnici EU odazvali su se još kasno sinoć pozivu Srpske liste na hitan sastanak povodom najnovije krize koju je na severu KiM izazvao Kurti nasilnim upadom tzv. kosovske policije i zatvaranjem srpskih privremenih organa u četiri opštine na severu KiM, a sastanak je zakazan za danas u podne.
Delegacija Srpske liste potom će imati sastanak u komandi Kfora sa komandantom ove misije, a potom će razgovarati i sa šefom Unimka Karolin Zijade.
Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.
10:28 31.08.2024
Opština Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
SRBIJA
Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Udar na srpsko nasleđe
10:26 31.08.2024
Pripadnik specijalne jedinice tzv. kosovske policije u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
SRBIJA
„Nekoordinisana i provokativna akcija“: Poruka Kurtiju iz Vašingtona, oglasili se i EU i Euleks
10:26 31.08.2024
Ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
SRBIJA
Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen! Beograd uputio zahtev međunarodnoj zajednici
10:25 31.08.2024
U Kosovskoj Mitrovici je jutros mirno, ljudi su na ulicama u svojim svakodnevnim obavezama tipičnim za vikend, ali je primetna i zabrinutost i nervoza zbog poslednje akcije policije, navodi RTS.
10:25 31.08.2024
Kfor je pojačao prisustvo i rasporedio vojnike na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici. U pitanju su pripadnici italijanskog kontingenta Misije NATO-a na KiM.
Od noćas su na mostu pojačane i snage italijanskih karabinjera, koji su nakon akcije policije dovukli i oklopna vozila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala