Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa Lajčakom: Zatražio sam konkretnu reakciju EU u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je, u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Pragu, konkretnu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.
„Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom", napisao je Vučić na društvenim mrežama nakon sastanka sa Lajčakom na marginama Globalnog bezbednosnog foruma.
Predsednik Srbije je naveo da je imao otvoren i iskren razgovor s Lajčakom kome je preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine.
„Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba“, napisao je Vučić.
Inače, Vučić se na marginama sastanka u Pragu, sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Finske Aleksandrom Stubom, bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, kao i Kristijanom Šmitom.
Predsednik Srbije će kasnije tokom dana učestvovati na panelu „Pridruživanje Zapadnog Balkana EU“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala