- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vrhovni sud Brazila zabranio rad platforme Iks

© Foto : Skrinšot/Tviter/video/Elon MuskNovi logo kompanije Tviter
Novi logo kompanije Tviter - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Pratite nas
Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes Moraes naredio je trenutnu suspenziju platforme X u toj zemlji, nakon što je istekao rok u kojem je milijarder i njen osnivač Ilon Mask trebalo da odredi pravnog predstavnika za tu platformu u Brazilu.
Ovo je poslednji u nizu potez višemesečnih sukoba između brazilskog suda i Maska, prenosi Rojters.
Moraes je u odluci odredio „punu i trenutnu suspenziju“ društvene mreže X (nekadašnji Tviter) u zemlji sve dok se platforma ne uskladi sa svim dosadašnjim sudskim odlukama, uključujući kaznu od 3,28 miliona dolara i imenovanje pravnog zastupnika u Brazilu.
Moraes je naredio telekomunikacijskom regulatoru „Anatelu“ da sprovede odluku i da to potvrdi sudu u roku od 24 sata.
Sudija je naveo i da će pojedinci ili kompanije koje pokušaju da dobiju pristup mreži X biti kažnjeni. U odluci suda od petka navodi se da će kazne za pojedince i kompanije koje koriste alternativne načine za pristup platformi Iks ići i do nešto više od 8.000 evra, na dnevnom nivou.
Ranije ove godine Moraes je naredio toj društvenoj mreži da blokira određene profile umešane u lažne vesti i govor mržnje. Mask je tada, osuđujući naredbu kao cenzuru, odgovorio zatvaranjem kancelarije platforme u Brazilu.
Ranije u petak brazilski predsednik Lula da Silva poručio je da Ilon Mask mora poštovati odluku koju bude doneo Vrhovni sud Brazila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala