Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Makron u Beogradu - potpisan ugovor o nabavci 12 „rafala“

© Sputnik / Lola ĐorđevićUgovor o nabavci aviona "Rafal" između Srbije i Francuske
Ugovor o nabavci aviona Rafal između Srbije i Francuske    - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
Pratite nas
Predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić poručili su večeras u Beogradu da veruju u srpsko francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dve zemlje, što potvrđuje i razmena bilateralnih dokumenata o saradnji među kojima je i ugovor o nabavci novih borbenih aviona "Rafal" u vrednosti od 2,7 milijardi evra.
U prisustvu dvojice predsednika razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dve zemlje u više oblasti, a ugovor o nabavci aviona "rafala“ potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso“. Oni su na svečanoj ceremoniji razmenili bilateralna dokumenta, nakon čega je usledio dug aplauz.
Vučić je u obraćanju medijima nakon razmene sporazuma rekao da je ugovor potpisan sa kompletnom pomoćno-logističkim paketom u vrednosti 2,7 milijardi evra.

"12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i hvala predsedniku Francuske (Emanuelu Makronu) što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove Rafale", rekao je Vučić.

Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.
"Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo", rekao je Vučić.
Naglasio je da je kroz potpisane sporazume obuhvaćena saradnja u namenskoj industriji, vojnotehničkoj saradnji, veštačkoj inteligenciji, IT sektoru, inovacijama, startapima, nuklearnoj energiji, kritičnim sirovinama, autoindustriji, aeronautici, u oblasti letećih automobila, prečistača otpadnih voda, upravljanja postrojenjima, obrazovanju i za učenje francuskog jezika u školama, saradnji univerziteta i u zdravstvu.
"Obavezujemo se da ćemo izgraditi veliku onkološku bolnicu ili institut za onkologiju, što će vredeti stotine miliona evra, što će biti značajno za naše građane u borbi protiv kancera", rekao je Vučić.
Na pitanje novinara kada će stići prvi avioni Rafal i koja verzija stiže u Srbiju, rekao je da je u pitanju najmoderniji tip Rafala, kao i da je Srbija potpisujući danas ugovor o nabavci kupila i kompletnu logistiku i rezervne delove.
"Oko tipova naoružanja smo krenuli u razgovore i pregovore sa francuskom vladom i Ministarstvom odbrane. Hoću još jednom da se zahvalim ljudima iz Daso i našim ljudima iz Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija, koji su imali nelake razgovore, ali su ih priveli kraju. Ja sam srećan što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene i fantastične mašine u svom posedu", rekao je Vučić.
On se osvrnuo i na sporazume koji su danas potpisani i razmenjeni u prisustvu dvojice predsednika i naveo je da ćemo imati priliku i sutra da vidimo deo francuskih investicija.
Vučić je podsetio da Francuzi učestvuju i u pripremi i izgradnji metroa u Beogradu, u projektu aerodroma u Beogradu, projektu deponije u Vinči...
Naveo je i potencijalnu saradnju dve zemlje u okviru razvoja nuklearnih programa, dodajući da Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne bude koristila nuklearnu energiju.
"Danas smo dobili podatke po kojima imamo veoma dobru stopu rasta i naša preradivačka industrija posebno dobro raste. I svi sektori nam rastu, osim energetike. I mi ne možemo to da rešimo. Jednostavno, moraćemo da ulažemo mnogo više i moraćemo da se borimo mnogo više u budućnosti. I zato ćemo tražiti podršku i Emanuela lično i francuske vlade, da to uradimo na najčistiji, na najbezbedniji mogući način i da osiguramo budućnost za našu zemlju", rekao je Vučić.
Naveo je da je Srbija u drugom kvartalu na najnižem nivou stope nezaposlenosti u istoriji sa 8,2 odsto, kao i da je govorio sa Makronom i o drugim pitanjima, kao što je mir u Evropi.
"Mene nije sramota, za razliku od većine drugih ljudi, da otvoreno i iskreno govorim sa predsednikom Makronom. I on je jedan od ljudi koji je u stanju da čuje i drugačije mišljenje i koji želi da čuje mišljenje svojih sagovornika. Ja mislim da nam je važno da do mira dođemo što pre, ako znam da je reč 'mir' gotovo zabranjena u mnogim zemljama danas u svetu. Ja sam tu govorio o poziciji Srbije, takođe sam izrazio želju da situacija u regionu zapadnog Balkana, bude potpuno stabilna, da bude potpuno sigurna i verujem da ćemo i po tom pitanju imati značajnu i veliku podršku Francuske", rekao je Vučić.
Naveo je da je bilo razgovora i o EXPO 2027 i da će Srbija imati veliku podršku Francuske, od njenih finansijskih institucija poput razvojne banke Francuske, AFD, dodavši da će Francuzi pomoći i oko razvoja veštačke inteligencije u našoj zemlji, kao i oko razvoja kompletnog IT sektora.
"Nama je u okviru IT sektora izvoz prošle godine bio preko 3,44 milijarde evra, dakle to je 10 i 12 puta više nego pre samo nekoliko godina. Prosto u tome jesmo uspešni, ali tu imamo i francuske i mnoge druge kompanije koje nam po tom pitanju pomažu, između ostalih i Šnajder. Govorili smo o autoindustriji, ja sam zamolio predsednika Makrona, pošto oni imaju jednu od najboljih fabrika baterija, da razgovara sa njima, da nam pomogne, da privučemo još investitora", rekao je Vučić.
Naveo je da će Srbija napraviti posebne programe francuskog jezika u obrazovnim institucijama, kako bi on bio mnogo prisutniji u školama.
Poručio je Makronu da je za Srbiju njegova poseta od izuzetnog zančaja i da su za Srbiju Francuzi bili i ostali tradicionalni prijatelji.
"Naša trgovinska razmena raste, verujem da može da bude još mnogo veća od te dve milijarde (evra) i da možemo još mnogo toga da uradimo i mislim da ćemo u tome uspeti...Ja verujem u francusko-srpsko prijateljstvo i verujem u te rezultate koje smo do sada postigli. Naša saradnja je neuporedivo uspešnija nego deset ili petnaest godina unazad", zaključio je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala