- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U toku su velike geopolitičke promene: Lavrov se obratio mladim diplomatama Globalnog juga i Istoka

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS-a
Samit BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2024
Pratite nas
Sve veće interesovanje za BRIKS jasno pokazuje da su napori članica, usmereni na formiranje pravednije arhitekture međunarodne saradnje, u skladu sa dubokim objektivnim geopolitičkim promenama, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima VI Foruma mladih diplomata u formatu „BRIKS plus“ koji je počeo u Ufi.
Prestonica Baškortostana nakon devet godina ponovo je ugostila oko 100 delegata iz 30 zemalja Globalnog juga i Istoka.
„Karakteristično je što je i 2024. godine za mesto susreta ponovo izabrana prestonica Baškortostana. Ovde, na 'raskrsnici civilizacija', vekovima u miru i slozi žive predstavnici raznih vera i naroda. To je jasan primer kako raznolik etno-religijski i kulturni pejzaž može postati osnova za dugoročni razvoj i međusobno razumevanje“, istakao je Lavrov.
Kako je dodao, odnosi između zemalja BRIKS grade se na istim principima.
„Sve veće interesovanje za organizaciju jasno pokazuje da su naši napori, usmereni na formiranje pravednije arhitekture međunarodne saradnje, u skladu sa dubokim objektivnim geopolitičkim transformacijama. To nailazi na pozitivan odgovor država svetske većine, što ukazuje na relevantnost naših zajedničkih napora. Siguran sam da će vaš forum dati doprinos jačanju sveobuhvatnog partnerstva, atmosferi prijateljstva i poverenja između naših zemalja i naroda“, konstatovao je šef ruske diplomatije.
On je ocenio da će inovativnost i fleksibilnost razmišljanja, svojstveni mladim diplomatama, doprineti traženju rešenja za probleme u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija i humanitarne saradnje.
Delegate i goste Foruma primio je šef Republike Baškortostan Radij Habirov koji je poručio da mlade generacije diplomata moraju da preuzmu sve veću odgovornost za realizaciju spoljne politike svojih država.
Forum pod nazivom „Uloga omladinske diplomatije u jačanju multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost“ održava se do 31. avgusta. Realizuje se pod okriljem ruskog predsedavanja u BRIKS i osmišljen je da pomogne u jačanju omladinske saradnje, prijateljstva i poverenja između zemalja Globalnog juga i Istoka i naroda koji u njima žive.
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
RUSIJA
Trn u oku Zapadu: BRIKS postao jedan od glavnih faktora međunarodne politike
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala