- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Trn u oku Zapadu: BRIKS postao jedan od glavnih faktora međunarodne politike

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
BRIKS je postao jedan od glavnih faktora međunarodne politike, a to se ne sviđa kolektivnom Zapadu koji želi da sačuva liderstvo, izjavio je potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Organizacija je sada, bez sumnje, jedan od glavnih, a možda i najvažniji faktor u međunarodnoj politici, ma koliko se to ne sviđalo onima koji bi želeli da sačuvaju isključivo liderstvo u savremenim svetskim procesima. Imam u vidu takozvani kolektivni Zapad“, rekao je senator na otvaranju municipialnog foruma zemalja BRIKS-a.

Kako je dodao, svetska većina svojim učešćem u radu BRIKS i svojim interesovanjem za organizaciju potvrđuje da čovečanstvo više nije zainteresovano za unipolarni svet, te da budućnost sveta počiva na principima multipolarnosti.
Kosačov je podsetio da su glavni principi BRIKS međusobno poštovanje, razumevanje, jednakost, solidarnost, otvorenost, inkluzivnost i konsenzus.
„Svi ovi principi potpuno su bliski svakom stanovniku gradova, regiona, država koji su deo organizacije BRIKS ili pokazuju interesovanje za nju“, zaključio je senator.
BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a Južnoafrička Republika im se pridružila 2011. godine. Prvog januara 2024. godine Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija postali su punopravni članovi organizacije. Ove godine grupom predsedava Rusija. Glavni događaj biće samit BRIKS-a od 22. do 24. oktobra u Kazanju.
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
RUSIJA
Ruski senator: Amerika vrši pritisak – EU bi mogla da se pretvori u drugi NATO
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala