- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li su obnovljivi izvori stvarno zeleni? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićVetrenjače u Banatu
Vetrenjače u Banatu - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2024
Pratite nas
Zagovornici zelene energetske tranzicije kategorično ističu da su fosilna goriva – nafta, prirodni gas i ugalj najprljaviji energenti, koji zagađuju životnu sredinu i izazivaju klimatske promene. Ističu da su obnovljivi izvori energije (OIE) način da se obezbedi zelena energija i planeta zaštiti od uništavanja biodiverziteta.
Sporadično se javljaju, doduše, kritičari OIE, koji ukazuju da vetroturbine ugrožavaju ptice, leptire, da menjaju mikroklimu. Čuju se i kritike da solarne farme, takođe, menjaju ekološke odlike terena gde su postavljene, a pogotovo da ih ne treba „saditi“ na plodnom zemljištu jer tako ugrožavaju i proizvodnju hrane. Uz to, čuju se i komentari da su vetroturbine i solarni paneli svojevrstan vid zagađenja, odnosno, da ih je nemoguće reciklirati.
Nedavno objavljena analiza ukazuje, međutim, da postojeći vetroparkovi u Vojvodini ne samo da menjaju mikroklimu već „zaustavljaju“ i „kroti“ košavu koja, kao što se zna, čisti Pančevo i Beograd od zagađenog vazduha.
Ovakvi komentari bacaju novo svetlo na korišćenje energije vetra i Sunca jer se, kod nas pogotovo, uglavnom pričalo o štetnosti gradnje malih hidroelektrana, koje su ugrožavale ne samo planinske reke i potoke već i predele koje su ovi vodotokovi snabdevali vodom celokupni živi svet u predelima gde teku.
Profesora dr Miloša Banjca sa beogradskog Mašinskog fakulteta, koji je i generalni sekretar Srpskog komiteta Svetskog saveta za energija (World Energy Council) pitamo da li vetroparkovi mogu da „ukrote” košavu i da li su izvor zagađenja tokom svog rada.
Sagovornika „Energije Sputnjika”, koji je u više navrata bio pomoćnik ministra za obnovljive izvore energije, pitamo ne samo da li su OIE stvarno zeleni već i da li ih Srbija koristi na pravi način, kako bi obezbedila sigurnost snabdevanja i energetsku bezbednost. Odnosno, da li električnom energijom, koju proizvode, gazdujemo na pravi način. Jer, sada u velikom delu naše prirodne resurse za proizvodnu električne energije ne korisitmo mi već stranci.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Da li su obnovljivi izvori stvarno zeleni? | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala