- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na južnom polu Meseca nađeni tragovi okeana magme

© Sputnik / Lola ĐorđevićMesec nad Beogradom
Mesec nad Beogradom - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2024
Pratite nas
Misija Čandrajan-3, istorijski uspeh najmnogoljudije zemlje sveta, prikupila je dokaze koji potvrđuju teorije o formiranju lunarne površine.
Južni pol Meseca nekad je bio prekriven okeanom tečnih, rastopljenih stena, otkrili su naučnici zahvaljujući indijskoj misiji Čandrajan-3.
Otkriće tragova ovog okeana prošlog avgusta, dodatni je dokaz za teoriju da je magma formirana na lunarnoj površini pre oko 4,5 milijardi godina, prenose britanski mediji.
Indijska sonda prva je, u avgustu 2024., stigla do ovog izolovanog i misterioznog dela Meseca i ispitala ga, a prikupljeni podaci se još obrađuju.
Tim koji stoji iza ovih otkrića otkrio je dokaze o postojanju feron anortozita na južnom polu.

„Teorija rane evolucije Meseca postaje mnogo robusnija u svetlu ovih opservacija“, rekao je dr Santoš Vadavale, istraživač Fizičke istraživačke laboratorije i koautor studije objavljene u časopisu Nejčr.

Pre sletanja indijske sonde na Mesec glavni dokazi za postojanje okeana magme otkriveni su tokom Apolo programa na mnogo višim geografskim širinama.
Prof Vandavale i njegov tim bili su u kontrolnoj sobi tokom misije Čandrajan-3.
„To su bili uzbudljivi trenuci. Sedenje u kontrolnoj sobi, pomeranje rovera po površini Meseca - to je bilo zaista jedinstveno životno iskustvo“, rekao je on.
Kada je indijska sonda Vikram uspela da sleti na južni pol Meseca iz nje je izašao rover Pragjan, koji je desetak dana istraživao okolinu i prikupljao podatke.
Nalazi su samo neki od naučnih podataka prikupljenih tokom misije Čandrajan-3, a Indija planira da lansira još jednu misiju na Mesec 2025. ili 2026. kada se nada da će prikupiti i vratiti na Zemlju uzorke sa lunarne površine za analizu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala