- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zabrana UPC u Ukrajini ima za cilj produbljivanje verskog raskola

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
Pratite nas
Usvajanje zakona kojim se dozvoljava zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) ima za cilj produbljivanje verskog raskola, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
„Odobravanje ovog diskriminatornog akta od strane parlamenta zemlje je u skladu sa višegodišnjim ciljanim naporima kijevske hunte i njenih zapadnih pokrovitelja da prodube verski raskol i grubo naruše prava na slobodu veroispovesti“, rekao je Lukaševič.
Diplomata je dodao da to uključuje represiju i progon, uključujući i krivične postupke protiv parohijana i sveštenika, „ružne medijske kampanje ocrnjivanja sveštenstva i vernika UPC, skrnavljenje pravoslavnih svetinja od strane ekstremista, nasilno zauzimanje crkava i parohija UPC od strane neonacista i raskolnika“.
Prema njegovim rečima, koraci režima Vladimira Zelenskog protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) krše Ustav Ukrajine i obaveze Kijeva u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
Lukaševič je precizirao da se radi o odredbama Helsinškog završnog akta KEBS-a iz 1975. godine, Bečkog dokumenta KEBS-a iz 1989. godine, Kopenhagenskog dokumenta KEBS-a iz 1990. godine, kao i odlukama Ministarskog saveta OEBS-a u Mastrihtu (2003. godine) i Kijevu (2013. godine).
„U skladu sa ovim dokumentima, države-učesnice su jednoglasno preuzele obaveze da poštuju ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu misli, savesti, veroispovesti i uverenja, da teže sprečavanju netolerancije i nasilja zasnovanog na veri i uverenjima; osiguravaju i promovišu slobodu pojedinaca da ispovedaju i praktikuju, sami ili u zajednici sa drugima, religiju ili veru – ako je potrebno, kroz usvajanje transparentnih zakona, pravila, prakse i politike“, objasnio je diplomata.
Kako je naveo, Vrhovna rada Ukrajine želi da uništi najveću versku instituciju u zemlji potpuno ignorišući mišljenje miliona vernika.
„Ovaj dokument daje kijevskom režimu odrešene ruke da zabrani kanonsku Ukrajinsku pravoslavu crkvu koja istorijski igra ključnu ulogu u životu ukrajinskog društva. Postoji težnja da se izvrši monstruozni politički nalog za nasilno uništavanje najveće verske institucije u zemlji, uz potpuno ignorisanje mišljenja miliona vernika UPC“, istakao je Lukaševič.
On je ukazao i na činjenicu da se situacija sa obezbeđivanjem slobode veroispovesti u regionu OEBS-a i dalje pogoršava.
„Bezuslovno prvenstvo pripada kijevskom režimu. Oštro osuđujemo usvajanje skandaloznog Zakona o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delovanja verskih organizacija od strane Vrhovne Rade Ukrajine“, rekao je diplomata.
Lukaševič je podsetio da se svake godine 22. avgusta obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve nasilja na osnovu vere ili uverenja, ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine UN 2019. godine.
Lukaševič je pozvao OEBS da prestane da ćuti i samim tim povlađuje kriminalnim akcijama Kijeva.
„Zahtevamo od odgovarajućih struktura OEBS-a – pre svega, direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, kao i lično predstavnika malteškog predsedavanja za borbu protiv netolerancije i diskriminacije, uključujući i hrišćana, Reginu Polak, da prestanu da svojim ćutanjem odobravaju zločinačka dejstva kijevskog režima“, rekao je Lukaševič.
On je dodao da Moskva takođe poziva „buduće rukovodioce institucija da, nakon njihovog imenovanja u skladu sa svojim mandatom, konačno daju poštenu ocenu o neviđenim aktima državne samovolje protiv kanonskog pravoslavlja u Ukrajini“.
Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.
Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim delovima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
RUSIJA
RPC: Carigradski patrijarh lično odgovoran za progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala