- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC: Carigradski patrijarh lično odgovoran za progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

© Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaManastir RPC
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
Pratite nas
Carigradski patrijarh Vartolomej snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je Sinod Ruske pravoslavne crkve.

„Rukovodstvo raskolnika koje je priznao Fanar, sa posebnim žarom zahtevalo je donošenje zakona kojim se faktički zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva. Patrijarh Vartolomej, koji je ranije javno odobravao krivično gonjenje i hapšenja njenih jeraraha i sveštenstva, kao prvosveštenika Ana i Kajafa, otvoreno je podržavao akcije državnih vlasti, čija je svrha - raspeće i uništenje kanonske crkve u Ukrajini. Dakle, carigradski patrijarh snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vernika Ukrajinska pravoslavna crkva“, navodi se u saopštenju Sinoda.

Sinod je pozvao i međunarodne organizacije da odmah odgovore na ugnjetavanje vernika.
"Usvojeni predlog zakona je nespojiv sa konceptom vladavine prava i predstavlja političku deklaraciju koja ima za cilj da legalizuje uništavanje većinske verske zajednice", ističe se u saopštenju.
Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.
Carigradski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2024
RUSIJA
Zelenski podneo izveštaj carigradskom patrijarhu o zabrani UPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala