- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa „grad“ BM-21 Zapadne grupe snaga ruske vojske dejstvuje u pravcu Kupjanska u LNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Šolc: Ukrajina tajno pripremala napad na Kursku oblast

Pratite nas
Tokom noći sistemi PVO oborili su 45 ukrajinskih dronova iznad Rusije, saopštava Ministarstvo odbrane. Na meti ruskih raketa u Nikolajevskoj oblasti našla se baza ukrajinskih militanata neonacističke formacije „Kraken“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 21.08.2024
22:18 21.08.2024
Direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je da namerava da sledeće nedelje poseti Kursku nuklearnu elektranu.
On je naveo da tokom posete Kurskoj nuklearki namerava da prouči pristupne puteve stanici nakon što su ukrajinske snage uništile pontonske mostove preko reke Sejm.
Grosi je dodao i da „veoma ozbiljno“ procenjuje rizik od oštećenja nuklearne elektrane nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast.
21:56 21.08.2024
Эkipaž vertoleta Ka-52 Alligator vыpolnяet boevoe zadanie  - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Sprečen pokušaj ukrajinskih diverzanata da uđu na teritoriju Brjanske oblasti Rusije
21:55 21.08.2024
18:47 21.08.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Ukrajina pripremala napad na Kursku oblast „tajno i bez povratnih informacija“.
On je istakao da Nemačka pažljivo prati razvoj događaja.
Šolc je, takođe, izrazio uverenje da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu i da će ostati njen najveći pristalica u Evropi.
17:48 21.08.2024
Ukrajinske vlasti prinudno evakuišu stanovnike 14 naselja u krasnoarmejskoj oblasti na delu DNR pod kontrolom Kijeva, saopštilo je Ministarstvo za reintegraciju.
Oko Krasnojarska (Pokrovska) vode se žestoke borbe i ruske snage napreduju iz dana u dan.
17:24 21.08.2024
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.
Borelj je rekao da se zalaže za ukidanje bilo kakvih ograničenja koji se tiču udara na teritoriju Rusije, jer je to način da se zaštiti Ukrajina i približe pregovori.
„Ukidanje ograničenja na korišćenje vojnih kapaciteta protiv ruskih vojnih ciljeva omogućava da se spasu životi i smanje razaranja u Ukrajini i doprinosi promociji mirovnih napora“, napisao je Borelj na društvenim mrežama.
On je rekao i da EU podržava upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast u Rusiji.
17:07 21.08.2024
Tri čete Nacionalne garde Ukrajine zajedno sa komandantima odbile su da ispunjavaju borbene zadatke u na krasnoarmejskom pravcu (Pokrovsk na ukrajinskom), rekao je za list „Strana“ pripadnik 2. bataljona 15. brigade Nacionalne garde Vladislav.
„Sredinom avgusta naš bataljon su prebacili u Pokrovsk. Odmah smo zauzeli položaje, ali problem je u tome što smo u Pokrovsk došli sa velikim kadrovskim problemima. Posle nedelju dana borbe ostalno nas je još manje, 10-13 u svakoj četi, uključujući komandante. Suočili smo se sa nekompetentnim komandovanjem – nema komunikacije sa jedinicama koje su našoj neposrednoj blizini, veza je loša, nije jasno čiji su položaji“, rekao je Vladislav.
Braniti položaje bilo je nemoguće, jer je brojčana premoć ruske vojske bila u odnosu 1:30, ocenio je on. Prema njegovim rečima, jedinice ukrajinske vojske na tom pravcu redovno su se nalazile pod jurišima i napadima ruskih snaga.
15:22 21.08.2024
Švajcarska se pridružuje 14. paketu sankcija EU protiv Rusije, uključujući i merama protiv ruskih dijamanata, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveznog saveta zemlje.
„Savezni savet odlučio je 21. avgusta 2024. da se pridruži merama 14. paketa sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije. Izmene stupaju na snagu 27. avgusta 2024. godine“, navodi se u dokumentu.
15:21 21.08.2024
Tvrdnje da se napad na Kursku oblast izvodi bez podrške Zapada su laž, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje NATO, ali pre svega, taj anglosaksonski duet, ne samo što su idejni pokretači i sponzori nego i bukvalno navode kijevski režim da napadaju teritoriju Rusije. Zato su njihove izjave da se sve to dešava bez podrške Zapada čista laž, neistina“, istakla je Zaharova.

12:39 21.08.2024
Oružane snage Ukrajine zaustavljene su na kurskom pravcu, ruske snage su počele da potiskuju neprijatelja nazad, rekao je komandant specijalnih snaga Ahmet Api Alaudinov.
Ukrajinska vojska povlači određene jedinice, prema njegovim rečima, pregrupisavaju ih i u bliskoj budućnosti mogu da nanesu udare u drugom sektoru.
On je pojasnio da ruska vojska pretpostavlja koje oblasti bi mogle biti mete napada.
12:10 21.08.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti trupe „Sever“ u Harkovskoj oblasti iznosili su oko 100 vojnika;
▪PVO sistemi presreli su sedam avio-bombi Hamer, protivbrodsku raketu Neptun-MD, 15 granata hajmars, kao i 63 drona Oružanih snaga Ukrajine;
▪Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, odbile 6 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 470 vojnika i jedan tenk;
▪Grupa Istok odbila je četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 130 vojnika;
▪Ukrajinske oružane snage su izgubile više od 700 vojnika u zoni odgovornosti grupe Jug, sistem RAK-SA-12 i skladište municije;
▪Ruske oružane snage gađale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u 131. regionu.
12:05 21.08.2024
Ruska vojska oslobodila naselje Želano, u DNR, gubici ukrajinske vojske iznosili su 2060 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:30 21.08.2024
Marinci Crnomorske flote zarobili su 18 ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama Rusije
„Marinci iz 810. brigade u blizini sela Spaljno, Kurska oblast, zarobili su grupu od 18 ukrajinskih pešadinaca 22. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je sagovornik agencije.
09:33 21.08.2024
Objekat kritične infrastrukture pogođen je u selu Krasnopolje u Sumskoj oblasti Ukrajine, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Sever“.
Sumska oblast se nalazi na severu Ukrajine, graniči se sa Kurskom, Belgorodskom i Brjanskom oblastima Rusije.
Regionalni centar se nalazi oko 30 kilometara od državne granice. Kroz Sumi prolazi autoput koji ga povezuje sa ruskom Sudžom.
07:11 21.08.2024
Eksplozije su odjeknule u Galicinovo u Nikolajevskoj oblasti, pogođena je baza ukrajinskih militanata neonacističke formacije „Kraken“ i, verovatno, skladište sa raketama, saopštio je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

„Na jugu Nikolajevske oblasti nalazi se selo Galicinovo, postoji Galicinovska fabrika i ozbiljna luka. Tamo su se smestili ekstremisti iz bande Kraken, zabranjene u Rusiji... I konačno, projektili su doleteli“, rekao je sagovornik agencije.

07:07 21.08.2024
U noći 21. avgusta sistemi PVO oborili su 45 ukrajinskih dronova iznad Rusije, saopštava Ministarstvo odbrane.
Iznad Brjanske oblasti oborene su 23 bespilotne letelice, 11 nad Moskovskom, šest nad Belgorodskom, tri iznad Kaluške oblasti i još dve iznad Kurske oblasti.
U Brjanskoj oblasti, prema rečima gubernatora Aleksandra Bogomaza, nije bilo žrtava, a prvi čovek Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je istakao da nema podataka o ranjenima.
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin nazvao je pokušaj noćnog napada na grad jednim od najvećih.
U Kurskoj oblasti, pored pretnje od napada, tokom noći tri puta je proglašavana i pretnja od raketnog napada. Iste noći je oborena raketa na zapadu Rostovske oblasti, niko nije povređen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala