- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zamerila Nemačkoj zbog načina kako je vođena istraga o diverzijama na „Severnom toku“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2024
Pratite nas
Rusija je zvanično uputila prigovor Nemačkoj u vezi sa istragom o dizanju u vazduh gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ i traži pregovore o ispunjavanju međunarodnih obaveza Berlina u borbi protiv terorizma, izjavio je direktor trećeg evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusija Oleg Tjapkin.
Diplomata je u intervjuu za Sputnjik podsetio da su nemačke vlasti stavile na poternicu jednog od navodnih izvršilaca terorističkih akata na Baltičkom moru, koji ima ukrajinsko državljanstvo.
„Sudeći po tome što nemački mediji dugo i metodski plasiraju tezu da ti pojedinci nisu povezani ni sa jednom državom, nemačka istraga će biti zatvorena bez identifikacije pravih nalogodavaca eksplozija na 'Severnim tokovima', odnosno Nemačka će to zatvoriti u tišini“, rekao je on.
Rusija ne namerava da prihvati takvo stanje stvari, naglasio je Tjapkin.
„Pokrenuli smo pitanje o ispunjavanju obaveza Nemačke i drugih uključenih zemalja, koje proizilaze iz konvencija UN o borbi protiv terorizma. S tim u vezi, odgovarajući prigovr je zvanično podnet bilateralnim putem, uključujući i Berlinu“, rekao je on.
Moskva zahteva pregovore u skladu sa aktuelnim međunarodnim propisima, a dalji koraci zavisiće od reakcije Zapada, zaključio je diplomata.
Podsetimo, ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da temom istrage o diverzijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Zapad skida sa sebe odgovornost.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
RUSIJA
Nemačka izdala nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na Severni tok, mediji pišu o pomagačima
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala