- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vladimir Putin i Ilham Alijev u Bakuu - Sputnik Srbija

Prijatelji i saveznici koji će zajedno praviti tankere: Putin i Alijev usvojili zajedničku izjavu

Pratite nas
Drugi dan posete ruskog predsednika Vladimira Putina Azerbejdžanu. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev dočekao je svog ruskog kolegu u predsedničkoj palati Zagulba u Bakuu. Dva lidera su razgovarala u uskom i proširenom formatu. Usvojena je zajednička izjava za javnost.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:39 19.08.2024
Završena zvanična poseta - Alijev ispratio Putina
Nakon državnog prijema u dvorcu „Gulistan“, Alijev je otpratio Putina do „aurusa“.
„Vidimo se uskoro“, rekao je predsednik Azerbejdžana i srdačno se pozdravio na rastanku sa ruskim liderom. Time je zvanična poseta Putina Azerbejdžanu završena.
16:02 19.08.2024
Alijev je provozao Putina po Bakuu u "mercedesu".
16:00 19.08.2024
U palati Gulistan u Azerbejdžanu počeo je državni prijem koji je predsednik Ilham Alijev priredio u čast Putinove posete.
Na meniju su, između ostalog, pržena rečna pastrmka, jaretina i patlidžan spremljen na tradicionalni način.
15:48 19.08.2024
Tokom posete, Putin je poklonio sveštenstvu ikonu Preobraženja Gospodnjeg.
14:17 19.08.2024
Putin i Alijev usvojili su zajedničku izjavu nakon razgovora u Bakuu. Ključne tačke:
🔺 Rusija i Azerbejdžan dogovorili su se da nastave sa jačanjem odnosa zasnovanih na principima međusobnog poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnje stvari jednih drugih.
🔺 Stabilnost i bezbednost čitavog regiona Južnog Kavkaza u velikoj meri zavisi od bliske saradnje Azerbejdžana i Rusije, izjavio je Alijev.
🔺 Moskva i Baku potvrdili su želju da pomognu u uspostavljanju svetski poredak, zasnovanog na međunarodnom pravu, bez dvostrukih standarda.
🔺 Rusija je spremna da nastavi da promoviše normalizaciju odnosa između Azerbejdžana i Jermenije.
🔺 Lideri su visoko ocenili trenutni nivo trgovinske i ekonomske saradnje, važno je dalje jačati saradnju i razvijati saobraćajne veze, uključujući i koridor sever-jug.
🔺 Moskva i Baku će se zajedno pripremati za proslavu 80. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, koja će imati za cilj očuvanje sećanja na zajedničku borbu protiv nacizma.
14:04 19.08.2024
Dokumenti koji su potpisani tokom Putinove posete potvrđuju prijateljsku i savezničku prirodu odnosa Rusije i Azerbejdžana, rekao je Ilham Alijev na kraju sastanka dva lidera.
„Usvojeni dokumenti, uključujući pre svega zajedničku deklaraciju predsednika (Azerbejdžana i Ruske Federacije), još jednom potvrđuju prijateljsku i savezničku prirodu naših odnosa“, rekao je on.
Po njegovim rečima, stabilnost celog južnokavkaskog regiona zavisi od odnosa Azerbejdžana i Rusije.
Tokom razgovora, kako je istakao, detaljno je analizirana situacija u gasnoj sferi. Nastaviće se koordinacija akcija dve države.
Sa svoje strane, ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da će Rusija i Azerbejdžan početi da prave moderne tankere za transport naftnih derivata, što će značajno povećati snabdevanje svetskog tržišta energentima.
„Ruska Ujedinjena kompanija za brodogradnju zajedno sa Brodogradilištem u Bakuu počinje da proizvodi moderne tankere reka-more za transport naftnih derivata“, rekao je Putin.
Njihovo korišćenje, uključujući i na azovsko-crnomorskim i kaspijskim rutama, značajno će povećati snabdevanje svetskih tržišta energentima, dodao je predsednik.
13:57 19.08.2024
Razgovor Putina i Alijeva je proširenom formatu je završen. U skladu sa programom, predstoji potpisivanje međudržavnih dokumenata.
13:12 19.08.2024
Završen je razgovor ruskog lidera Vladimira Putina i azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva u uskom sastavu, nastavljan u raširenom sastavu - u prisustvu delegacija dve zemlje.
Sa ruske strane sastanku prisustvuju zamenik šefa administracije predsednika Maksim Oreškin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pomoćnici predsednika Jurij Ušakov i Ruslan Edelgerijev i savetnik predsednika Igor Levitin.
Pored njih, tu su i šef Rosnjefta Igor Sečin, predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, šef VTB banke Andrej Kostin.
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom pregovora sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim istakao da će rad u širokom formatu omogućiti da se razmotre prioritetna pitanja.
11:11 19.08.2024
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev dočekao je ruskog lidera u predsedničkoj palati Zagulba u Bakuu. Počeo sastanak dva lidera u uskom krugu.
„Uveren sam da će poseta biti prijatna za vas i korisna za naše odnose“, rekao je azerbejdžanski lider na početku sastanka sa Putinom.
Sa svoje strane, ruski predsednik je rekao da je sinoć sa predsednikom Azerbejdžana razgovarao o rešavanju situacije na Južnom Kavkazu i da će danas lideri dve zemlje nastaviti da razgovaraju o tome.
Prema rečima ruskog lidera, Moskva bi bila srećna kada bi mogla da učini nešto da se potpiše mirovni sporazum o Karabahu. On je rekao da planira da premijeru Jermenije Nikoli Pašinjanu saopšti rezultate razgovora u Bakuu.
Putin je najavio posetu Alijeva Moskvi u aprilu.
10:51 19.08.2024
10:44 19.08.2024
10:43 19.08.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala